Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Seitanpihvit uunissa ja grillissä

Jätä kommentti

seitan-grillipihvi-vaaka

Kaverini Marja tarjosi vappuna ihania uunissa haudutettuja seitanpihvejä. Marja oli muokannut Chocochilin seitankinkun ohjetta, siten että pihvin rakenteesta tulee ihanan kuohkea olematta sienimäinen. Seitan on ollut minusta haastava aines, koska juuri koostumus on usein liian jämäkkää tai huokoista. Marja lisää taikinaan sopivan rouheasti jauhettuja suolapähkinöitä.

Tein Marjan ohjeella pihvejä äitienpäiväksi. Koska oli niin lämmin keli, päätimme grillata pihvit. Ajatuksenani oli penslata jenkkityyliin pihvejä tomaattikastikkeella. Päivällä uunissa hauduttamani pihvit olivat imeneet tomaattikastiketta itseensä reilusti, joten penslattavaa ei ollut liiaksi. Ensi kerralla teen hieman reippaammin haudutuslientä, jotta siitä riittää. Säädän ehkä myös hieman kastikkeen sokeria vähemmäksi, sillä omenamehu on melkoisen makeaa.

Tykkäsin kovasti molemmista tavoista sekä uunipihveistä että grillatuista. Uunissa pihvit maistuivat ihanan pehmeille ja herkullisille. Grilli taas antoi kivan rapsakan pinnan ja hiilillä grillatut mauthan ovat aina ihania. Molempi parempi.

Seitanin haaste ja paras puoli on se, ettei se itsesään maistu millekään. Maut pitää uuttaa seitaniin. Mutta toisaalta sitä voi maustaa ihan oman maun mukaan ja se taipuu moneen makumaailmaan.

Seitanpihvit uunissa tai sekä grillissä (n. 8–10 annosta)

Seitantaikina

  • 6 dl gluteenijauhoja
  • 1,5–2 dl kikhernejauhoja
  • 2 dl suolapähkinöitä (sauvasekoittimen purkkiosassa hienoksi niin, että sekaan jää sattumia rakennetta tuomaan)
  • 2 rkl sipulijauhetta
  • 2 rkl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl kasvisliemijauhetta
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 4 dl vettä

Kastike eli paistoliemi eli grillisoosi

  • 8 dl luomuomenatäysmehua
  • 2 dl ketsuppia
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 2–4 rkl fariinisokeria (riippuen omenamehun sokerisuudesta)
  • 2 rkl sipulijauhetta
  • 2 rkl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl rosmariinia
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Marja kertoo, että hän lisännyt kikhernejauhojen suhteellista osuutta ja muokannut rakennetta rouheammaksi käyttämällä suolapähkinöitä maapähkinävoin sijasta. Maapähkinöiden lyömätön etu on se, että ne voi sekoittaa kuiva-aineiden joukkoon, kun pienehkön maapähkinävoimäärän sekoittaminen taikinaan on hankalaa.

Sekoita taikina kuivat ainekset kulhossa. Lisää vesi ja oliiviöljy ja sekoita.

Minä taisin sekoilla ohjeessa siinä vaiheessa, kun lisäsin hienonnetut maapähkinät. Lisäsin ne vasta kun olin kaatanut nesteet mukaan. Maapähkinän rouheet tipahtelivat kimmoisasta taikinasta kulhoon. Lisäsin vähän öljyä ja sain hierottua pähkinäsilpun joukkoon.

Muotoile taikinasta pihvejä. Sijoita uunivuokaan niin että pihvien väliin jää tilaa. Taikina turpoaa paistettaessa jonkin verran. Paistamisessa kannattaa käyttää uunivuokaa, jossa on sen verran reunaa, että seitan peittyy liemeen.

Sekoita paistoliemen ainekset ja kaada seitanmuotoilujen päälle. Käännä pihvit varovasti kerran paistamisen aikana, koska silloin pohja ei jää lössöksi ja paistolientä imeytyy kaikkialle. Minun pihvini olivat hieman herkkiä hajoamaan, joten pihvin levyinen lasta on kätevä apu.

Paista 1–1,5 tuntia 175 asteessa. Jos teet pihvien sijaan mureketta, pidempi paistoaika toimii sille.

Grillausta varten viritä keskilämmin hiillos. Kaada kastike erilliseen kulhoon, jota on helppo liikutella grillillä. Varaa hollille pihvien levyinen grillilasta kääntämistä varten. Minä käytin apuna myös pitkävartista grilliritiläpannua, jonka sai nostettua hiililtä.

Kun hiillos on valmis, nosta pihvit grilliin, sudi kastiketta pihvien päälle ja käännä. Toista kunnes kastike on penslattu loppuun. Tai säästä osa kastikkeesta lautaselle. Pihvithän ovat jo kypsiä, tässä vaiheessa vain haetaan makujen lisäkerroksia.

Uunibataatit tai -lohkoperunat ja salaatti toimivat etenkin pihvien kanssa. Innanen sanoo kinkusta, että sen on hyvä antaa vetäytyä seuraavaan päivään. Pihvien tai murekkeen kanssa ei ole tarvis odottaa seuraavaan päivään., vaan ne voi nostaa suoraan uunista pöytään, vaikka kestävät myös hyvin uudelleen lämmittämistä.

Tämä ohje on pitkälti Marjan kirjoittama ja mukailema versio Elina Innasen seitankinkkuohjeesta. Suurkiitos ohjeesta Marja!

seitan-grillipihvit

seitanpihvi-haarukka

seitanpihvit-uuni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.