Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Partaveitsisimpukat yrttivoissa

4 kommenttia

partaveitsisimpukat

Huuhtaise simpukat kylmässä vedessä ennen paistamista.

Partaveitsisimpukoita ei ihan joka päivä kauppahallista löydä. Kun näet tuoreita partaveitsisimpukoita, tartu tilaisuuteen! Ne ovat ihanan maukkaita ja kauniita. Yrttivoi maustaa simpukat ja merellinen kastike on niin herkullista, että tarvitset leipäpaloja saadaksesi kaavittua kaiken kastikkeen suuhun.

  • 1 iso salottisipulisimpukkapino
  • 2 valkosipulin kynttä
  • öljyä
  • vajaa kilo partaveitsisimpukoita
  • 50 g voita
  • valkoviiniä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • nippu persiljaa

Huuhtele simpukat kylmässä vedessä. Pilko persilja ja valkosipulin kynnet hienoksi ja sekoita ne voihin.

Rakenna makupohja simpukoille. Hauduta ensin pilkottu sipuli öljyssä pehmeäksi. Lisää sitten pilkottu valkosipuli ja paista nopeasti, kunnes valkosipulin tuoksu leviää keittiöön. Lisää valkoviini ja kiehauta alkoholi pois. Lisää simpukat, peitä kannella ja ravistele pannua silloin tällöin, kunnes kaikki simpukat aukeavat. Partaveitsisimpukan liha on sitkeämpää kuin esimerkiksi sinisimpukan, joten sitä voi rauhassa haudutella pidempäänkin. Kun kaikki simpukat ovat avautuneet, lisää maustevoi ja anna sen sulaa pannun pohjalle. Kääntele partaveitsiä, että maku pääsee kaikkien kuorien sisälle.

Tarjoile joko alkupalana tai pääruokana tuoreen vaalean leivän kera.

Viiniksi sopii mainiosti alsacelainen Pinot Gris.

Ensimmäiset onnistuneet simpukkaelämykseni ovat peräisin Madeiralta parinkymmenen vuoden takaa. Simpukat olivat tuoreita, yksinkertaisesti valkosipulin, persiljan ja voin kanssa kypsennettyjä. Ehkä Atlantin vesi ja maisemat toivat simpukoihin oman sävynsä…

partaveitsi-ja-yrttivoi

Kääntele simpukoita, että saat kastikkeen imeytymään simpukoihin ja simpukoiden maun kastikkeeseen.

4 thoughts on “Partaveitsisimpukat yrttivoissa

  1. Vau! En ole koskaan tavannut tuollaisia.

  2. Oijoi ! Nyt oon kateudesta vihreä. Miks mun hallissa en oo vielä noihin törmännyt. Ovat niin herkkua !

  3. Siis eikä! En ole eläessäni nähnyt näitä Suomessa! Nämä on niitä mitä näkee vain jossain Rick Steinin välimeren ruokaohjelmissa… Mistäköhän simpukat olivat?

  4. Tampereen halliin nämä tulivat käsittääkseni Göteborgin kalatukusta eli voisivat olla jostakin Pohjanmeren rannoilta.