Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rakkautta! Luomunaudan pihvi grillattuna, vietnamilaisittain

vietnamilanen-pihvi

Tiedäthän, kun uusi ruokakulttuuri aukeaa, haluat tutustua siihen aina syvemmin. Löytää lisää, kokeilla kaikenlaista. Vähän niin kuin rakastuessa, jos sallit vertauksen näin ystävänpäivänä.

En ole kuin raapaissut pintaa vietnamilaisesta keittiöstä, kahden viikon matkalla joulu-tammikuussa ja matkamuistoksi ostetun keittokirjan voimin. Mutta jokaisella raapaisulla se maailma avautuu aina enemmän.

Kun katselin Sokokselta löytämääni luomunaudan entrecota, ajattelin että tämä ansaitsee arvoisensa kohtalon. Niin pehmeää ja mehevää lihaa, että se melkein suli sormissa. Vietnamese street food –kirjasta löytyi pihville juuri sopiva etelävietnamilainen ohje.

Valitse siis mureaa lihaa, sillä tämä pihvi syödään käsin käärimällä se salaattiin. Ystävänpäivän aaton kunniaksi kietaisin pihvin sydänsalaattiin. Voit käyttää salaattikäärössä nuudelikuutioita, jos löydät niitä, tai keittää riisinuudeleita tai jasminriisiä. Salaattikääröistä siis muodostuu kokonainen ateria, yrtteineen ja kastikkeineen.

Valitse mausteeksi mieleiset yrtit. Olen aivan rakastunut thai-basilikan makuun, enkä tällä kertaa muita yrttejä kaivannut.

Marinoitua grillattua pihviä

  • 600 g (luomu)naudan pihviä, tässä entrecote
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 shalottisipulia, tai 3 aasialaista punaista shalottia
  • ½ tl tummaa ruokosokeria
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • 1 ½ kalakastiketta (laitoin reilummin)

 Tarjoiluun

  • 12 riisinuudelikääröä tai jasminriisiä
  • 1 jäävuorisalaatti tai 2 sydänsalaattia
  • tuoreita yrttejä: korianteria, thai-basilikaa ja/tai minttua
  • 4 kevätsipulia, vain vihreä osa

 Klassinen dippikastike

  • 3 rkl kalakastikeetta
  • 100 ml limen mehua
  • 1 tl riisiviinietikkaa
  • 4-5 rkl sokeria
  • 2 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
  • 1 punainen chili, tai maun mukaan

Ota liha lämpiämään huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista, voit käyttää puolet ajasta marinointiin. Leikkaa lihasta 4-5 sentin levyisiä paloja. Entrecotepihvit olivat sopivan ohuita tähän. Jos leikkaat pihvit kokonaisesta lihasta, pyri noin 1 cm paksuuteen. Laita lihat marinointikulhoon ja lisää sinne kalakastike, sokeri, pilkotut shalotit ja rouhi mukaan mustapippuria. Käytin shalottien puuttuessa pienen punasipulin. Anna lihan marinoitua puoli tuntia.

Tällä välin tee klassinen dippikastike. Pilko ainekset. Yhdistä nesteet ja sokeri kalakastikkeeseen, sekoita kunnes sokeri on liuennut. Maista onko suolainen, makea ja hapan hyvässä tasapainossa. Lisää valkosipuli ja chili. Käytän yleensäkin ohjetta vähemmän chiliä. Tällä kertaa ajattelin lisäksi etten halua peittää hyvän luomupihvin makua tyystin chiliin.

Valmistele lisukkeet. Keitä riisinuudelit tai jasminriisi, pidä lämpimänä. Pilko kevätsipulin vihreät osat ja paista hetki kuumassa öljyssä. Tämän ohjeen mukaan kevätsipulit ripotellaan vielä pihvin päälle ennen salaattiin kietaisua.

Varaa ruokapöytään mieleiset yrtit.

Grillaa pihvi mieleiseksi. Grillasin kakluunissa jo hieman hiipuneella hiilloksella muutaman minuutin puoleltaan. Pihvistä tuli medium miinus, ihanan mehevää ja suussa sulavaa, juuri sopivaa kääröstä haukattavaksi.

vietnamilainen-pihvi-dippaus

Vietnamissa ravintolassa tuotiin pöytään pihvin lisäksi keitettyä riisinuudelia, salaattia ja yrttejä. Tarjoilija havaitsi hämmennyksen hetken ja opasti sujuvasti, että kääräiset tästä salaatin päälle nuudelia, sitten yrttejä, sitten lihan, ja vielä päälle yrttejä ja teet salaatista hyvän rullan ja dippaat kastikkeeseen. Rakenna siis pieni käärö sydänsalaatista, nuudelista, yrteistä, pienestä palasta pihviä ja ripottele päälle kevätsipulia. Kääri salaatin lehti kiinni ja dippaa kastikkeeseen. Nauti ja rakastu.

Juomaksi sopii olut tai pehmeän luonteikas punaviini. Scrianin Valpolicella Classicossa on sopivasti otetta pihville, mutta se pärjäsi mainiosti myös kastikkeen chilin ja yrttien kanssa.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.