Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Latva-artisokan käsittely

Jätä kommentti

latva-artisokka-parta

Kuorimisveitsellä pääset hyvin käsiksi partaan.

Latva-artisokka on suosikkikasvikseni. Se sopii niin moneen ruokaan, ja on herkullista ja terveellistä. Latva-artisokka sisältää paljon antioksidantteja ja kolesterolia alentavia aineksia ja bonuksena, se on hyvää maksan toiminnalle.

Sen käsittely on helppoa, kun tietää muutaman niksin. Purkkiin etikkaan tai öljyyn säilötty latva-artisokka on aivan eri asia kuin tuore kasvis. Purkkitavaraa ei tarvitse käyttää, koska saat kuorittua latva-artisokkien pohjat esiin kymmenessä minuutissa.

Kaupassa valitsen kauniin vihreän tai violetin, painavan latva-artisokan, jonka pohja tuntuu napakalta. Ei haittaa, jos latvaosa on kuohkean tuntuinen, kunhan kukinto ei ole avautunut. Jos lehdet ovat jo kaupassa ruskistuneet, en osta niitä, ellen aio samana päivänä niitä valmistaa.

Tarvikkeet

  • 2 latva-artisokkaa
  • 1 l vettä
  • ½ lime tai limen mehua
  • tukeva leikkuulauta
  • tukeva veitsi
  • perunankuorimisveitsi
  • tilaa kompostissa

Laita valmiiksi sitrusvettä kulhoon. Purista veteen sitruunan tai limen mehua. Heitän usein vielä puristellun sitruslohkon mukaan veteen.

Ota latva-artisokka käteen ja napsuttele vartta lähimmät, uloimmat kuivat lehdet pois. Kun lehdissä alkaa näkyä valkoista pohjaa, lopeta. Valkoinen osa on jo sitä syötävää pohjaa.

Laita artisokka tukevalle leikkuulaudalle siten, että varsiosa tulee laudasta yli. Paina toisella kädellä artisokkaa lautaa vasten ja toisella kädellä paina vartta alaspäin. Käännä ja houkuttele varsiosa irti. Irroittamalla varren tällä tavalla saat mukaan sitkeitä vartta kiinnittäviä kuituja. Tällä kertaa varsi napsahti poikki sentin päästä pohjasta, joten leikkasin vain varren lopun pohjan myötäisesti pois.

Ota hyvä tukeva veitsi ja siisti pohja. En ole niin ortodoksi, että haluaisin pohjan esiin aivan valkoisena kuten ravintoloissa. Minusta vihreissä osissa on hyvää syötävää, miksi kuoria sitä pois?

latva-artisokka-lehdet

Napsuttele uloimmat, kuivat lehdet irti.

latva-artisokka-lehti

Kun lehtien alaosassa alkaa näkyä valkoista, lopeta lehtien irrottelu.

latva-artisokka-puhdas-pohja

Siisti veitsellä pohjasta kuivat lehdenkannat pois., Jos täytät artisokat, leikkaa pohja tasaiseksi, että se pysyy tukevasti pystyssä täytteineen.

Seuraava vaihe riippuu siitä, miten aiot valmistaa latvikset. Jos grillaat, leikkaa tässä vaiheessa artisokka neljään lohkoon. Parran irrottaminen on helpompaa näin. Jos täytät artisokat, toimi seuraavasti.

Leikkaa latva pois. Jos haluat paljon täytettä, jätä reilu kaula. Jos latvat ovat jo ruskistuneet, leikkaa ruskeat osat pois.

latva-artisokka-parta1

Leikkaa latva pois, mutta jätä kaulusta kupiksi täytteille.

Ota perunankuorimisveitsi. Minun kokemukseni mukaan tämä on paras konsti putsata parta. Ota pohja toiseen käteen ja työnnä toisella kädellä kuorimisveitsi partaan. Irrota partaa kierteisellä liikkeellä. Aluksi kannattaa olla varovainen, ettei puhkaise terällä pohjaa. Parran irrottaminen on varsin nopeaa ja näppärää kun pääset otteen kanssa sinuiksi.

latva-artisokka-puhdas

Raaputtele pohja puhtaaksi parrasta.

Raaputa pohjasta kaikki parta irti, myös kauluksen alta.

Nyt pohja on siistitty. Nosta se heti sitrusveteen ettei se tummu.

latva-artisokka-vedessa

Keitä pohjia suolatussa vedessä (ei siinä sitrusvedessä) artisokkien koosta riippuen 10-15 minuuttia. Keitä pohja lähes kypsäksi, jos laitat sen vielä täytettynä uuniin. Jos mielit dipata sitä, keitä kypsäksi.

Jos grillaat, ei latviksia tarvitse välttämättä keittää. Latva-artisokka on ihanan emäksisen makuista. Jos haluat hieman miedomman makuista, keitettäessä emäksisyyttä liukenee veteen.

Mitä kaikkea latva-artisokista voikaan tehdä? Niitä voi dipata mantelikastikkeeseen, niitä voi uppopaistaa  tai grillata. Latvis sopii lampaan, kanan, pastan (ja peston!) oheen.

Jos löydät pikkuisia sardinialaisia latva-artisokkia, voit käyttää niitä myös tuoreena. Tee vaikutus vieraisiin ravintolatason annoksella, parmesanikupissa.

Löydät blogista ohjeen tomaattikastikkeella ja mozzarellalla täytettyjen latva-artisokkiin.  Kävimme myös kokkikurssin latva-artisokasta Barcelonan kuulussa kauppahallissa La Boqueriassa, ja kurssilta saimme nipun ihania ohjeita. Kaikki ohjeet löytyvät latva-artisokka –tägin takaa.

Latva-artisokan terveysvaikutuksista voit lukea vaikka Telegraphin artikkelista.

latva-artisokka-sotku

Nääh, nyt ei tuoksu leikkuulaudalla yhtään kiinnostavalle, tuumaa sienikoira.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.