Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Sobanuudelit ja dashiliemen tekeminen

2 kommenttia

soba

Japanilainen Airbnb-emäntäni Teruko innostui kun kerroin että haluaisin joskus kokeilla sobanuudeleita. – Ei se ole ollenkaan vaikeaa, lähdetään kauppaan! Löysimme Townsvillen aasialaisesta kaupasta dashiliemen ainekset ja paketin sobanuudeleita.

Olen himoinnut sobanuudeleita siitä lähtien kun näin Anthony Bourdainin Hokkaido-jaksossa niitä niin innoissaan ryystävän. Kyllä, kaikki ylisanat sobanuudeleista pitävät paikkansa! Vaikka käytimme kuivattuja sobanuuleita keittiömestarin tekemien tuoreiden sijaan, oli maku syvä ja herkullinen. Salaisuus on itse tehdyssä dashiliemessä.

Dashiliemi ja sobanuudelit

  • 1,5 l vettä
  • 1 dl japanilaista soijakastiketta
  • 15 cm kombu-merilevää (kelp)
  • 25 g kuivattuja bonito-tonnikalahiutaleita
  • 5 cm norilevää koristeluun
  • 250 g sobanuudeleita
  • vettä nuudeleiden keittämiseen

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää kombu-merilevä, kuivatut bonitohiutaleet ja soijakastike. Keitä lientä hiljalleen 20-30 minuuttia.

Kaada liemi siivilän läpi kulhoon. Purista kaikki maku irti joko nyrkillä (kun levä on jäähtynyt) tai kankaan tai vaikka kahvinsuodatinpussin avulla. Terukon vinkki: Ota sekä kombu-levä että tonnikalahiutaleet talteen (erikseen), sillä niistä saa herkullista maustetta keitetylle riisille.

Keitä sobanuudelit ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele heti kylmällä vedellä. Ota kourallinen nuudeleita ja iske ne takaisin siivilään. Käy läpi kaikki nuudelit reippaalla väkivallalla. Teruko kertoi, ettei hän tiedä miksi tämä tehdään, mutta näin Japanissa soba perinteisesti paiskotaan siivilään. Joissain ohjeissa myös neuvotaan, että nuudelit pitäisi pestä käsin silloin kun ne ovat kylmässä, jotteivat ne tarttuisi toisiinsa. Ehkä nuudeleiden paiskominen ajaa saman asian?

Käsittele norilevä kuuman kaasuliekin päällä nopeasti. Voit tehdä kuumottelun myös kuumalla kuivalla paistinpannulla. Kuumuudella käsittely antaa norille lisää makua ja rapeutta. Pilko nori muutaman millin paksuiksi siivuiksi.

merilevan-kuumottaminen

Laita sobanuudelit annoskulhoihin ja kaada kaada päälle kuumaa dashilientä. Nuudeleita ei peitetä kokonaan liemeen. Meidän liememme oli jäähtynyt, mutta se ei haitannut helteisessä tropiikin illassa. Jos kaipaat lämpöä, käytä kuumaa lientä.

Ripottele päälle norisiivut. Nauti syömäpuikoilla nuudelit ja ryystä liemi suurella nautinnolla kulhoa kallistaen.

Säästä loput dashiliemestä, sillä voit dipata siihen tempura-kasviksia ja -äyriäisiä tai saat siitä loistavan pohjan misokeitolle tai tavalliselle nuudelikeitolle. Dashiliemi säilyy jääkaapissa kolme viikkoa.

Kerron myöhemmin Terukon vinkit täydelliseen tempuraan.

Teruko muisteli lapsuuttaan Japanissa, jolloin hänen tehtävänsä oli veistää bonitohiutaleet kivikovasta tonnikalan palasta. Boniton pala laitettiin jalkaterien väliin ja hiutaleita veistettiin varovaisesti terävällä veitsellä.

Nyt valmiita hiutaleita saa kaupasta, mutta boniton valmistaminen on edelleen hidas prosessi, joka kestää muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen. Tonnikalan palat savustetaan, fermentoidaan ja lopulta ilmakuivataan.  Tällä selittyy myös bonito-hiutaleiden hinta.

Googlailuni mukaan kaikki aineksia pitäisi saada Suomesta aasialaisista kaupoista tai verkkokaupoista. Dashijauhetta saa kaupoista myös valmiina, mutta liemen maku on selkeästi parempi alkuperäisistä aineksista. Olen keittänyt aina misokeittoni ennen tätä dashijauheesta mutta nyt tiedän mistä olen jäänyt paitsi.

bonito

soba-paketti

teruko1

Ihana Airbnb-emäntäni Teruko. Kävimme retkellä Townsvillen lähellä olevilla vuorilla, johon ensimmäinen asutus saapui 1880-luvulla. Eurooppalaisesta historiakäsityksestä, japanilaisesta nyt puhumattakaan, asutus saapui noille hoodeille varsin myöhään. Heritage Tea Room tarjoaa herkkuja alkuperäisessä maalaistalossa.

Tallenna

Advertisements

2 thoughts on “Sobanuudelit ja dashiliemen tekeminen

  1. Mielenkiintoista! Nyt tuli kauhea kaipuu Japaniin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s