Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanaa kampasimpukkaa veriappelsiinilla

6 kommenttia

kampasimpukka-veriappelsiini

Oi, parhaita kampasimpukoita mitä olen ikinä valmistanut! Ehkä se johtuu siitä, että ostin ne Melbournen parhaasta paikasta, Victorian kauppahallista. Tai vieras pannu ja kaasuliesi auttoivat vahingossa onnistumiseen. Uskoisin kuitenkin, että ansio kuuluu kampasimpukoiden tuoreudelle.

Veriappelsiinista ja salottisipulista tuli ihanan maukas pohja kampasimpukoille.

Vaikka kuinka yritän paistaa pakastetuista kampasimpukoista rapean pinnan, ei se tunnu onnistuvan. Ostin nämä tuoreet kampasimpukat Victorian kauppahallin viimeisellä tunnilla ennen sen menoa kiinni. Sekä kalakauppiaat että lihakauppiaat huusivat kilpaa ja lujaa viime hetken tarjouksia. Sain yhdeksän kampasimpukkaa yhdeksällä dollarilla, reilulla kuudella eurolla. Kampasimpukan kilohinta (ilman kuoria) vaihtelee kauppahallissa 30-50 dollarin välissä.

kampasimpukat-kuorinieen

Alkupala kahdelle

  • 8-9 tuoretta kampasimpukka
  • 1 iso veriappelsiini tai 2 pientä
  • (vettä/valkoviiniä)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 pieni salottisipuli
  • mustapippuria myllystä (käytin pippuriseosta)
  • suolaa

Irrota kampasimpukat kuorestaan veitsellä. Leikkaa sivulihas pois. Leikkasin pois myös muita jänteen näköisiä tutustuessani ensimmäistä kertaa valmiiksi siivoamattomiin kampasimpukoihin.

Kuivaa simpukat hyvin vahvan talouspaperin välissä. Taputtele hartaasti simpukat kuivaksi kaikin puolin.

Kuori salottisipuli ja pilko pieneksi.

Purista veriappelsiinista mehu. Koska Airbnb-isännälläni ei ole sitruspuristinta, pusersin mehun käsin. Ei helppoa, mutta ei mahdotontakaan kun veriappelsiini oli niin kypsää. Eninten olin huolissani isäntäni hohtavan valkoisista kaakeleista ja keittiötasosta, koetin tehdä pusertamisen tiskialtaassa. Poistin appelsiinin lihanrippeet ja siemenet. Sitruspuristin hoitaa tämän puolestasi, mikäli sitä käytät.

Käytin yhdeksään simpukkaan yhden pienen veriappelsiinin mehun. Koska vieras keittiö, kaasuliesi ja outo pannu, kiehahti mehuni nopeasti lähes pois. Ensi kerralla laitan tähän määrään kahden appelsiinin mehun. Lisäsin vettä, valkoviini olisi voinut toimia vielä paremmin.

Ota kaksi pannua. Toiseen laita hieman oliiviöljyä ja voita ja kuullota pilkottu salottisipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää veriappelsiinimehu. Varo kiehauttamasta mehua liikaa, kuten minä tein.

Mausta kastike kevyesti suolalla ja mustapippurilla (tai pippuriseoksella, koska isännälläni oli rosepippurivoittoista pippuriseosta myllyssä – hyvää muuten!).

Samaan aikaan kun kastike muhii, kuumenna öljyä ja voita toisella pannulla. Kun voin vaahto on laskeutunut, laita kampasimpukat pannulle. Paista hyvä rapea pinta. Tämän pitäisi viedä noin kaksi minuuttia. Rouhaise hieman suolaa ja mustapippuria päälle.

Käännä simpukat ja paista vain minuutin verran.

Laita lämpimille lautasille osa sipulimehuseoksesta pohjalle, asettele kampasimpukat päälle ja mausta lopulla veriappelsiinikastikkeella.

Ohje on peräisin Fine cooking-sivustolta.

Australiassa on jo veriappelsiinien sesonki, mutta samaan aikaan sesongissa on parsa ja mansikka. Hämmentävää, mutta kokonaisen mantereen kokoinen valtio selittää sen. Koetan katsoa kaupassa onko raaka-aineessa jokin paikallisempi tunnus, mutta joskus se on haastavaa. Tänne tarvittaisiin Satokausikalenteri – tai ehkä Australiassa on jo semmoinen?

veriappelsiini

Australialainen veriappelsiini on hieman tummanpuhuvampi väriltään kuin sisilialainen.

Tallenna

Tallenna

Advertisements

6 thoughts on “Ihanaa kampasimpukkaa veriappelsiinilla

  1. Mitä herkkua,sylki valuu täällä ruudun toisella puolella…

    • Ihania olivat! Toisen meren puolella pitää itsekin kuolata vain kuvia, en ole onnistunut löytämään Fremantlesta mitään simpukoita tuoreena. Mutta kelit on peremmat:).

  2. Oijoi mitä herkkua! On ne nättejä nuo simpukat!

    • Oli kyllä mahtava tuo Melbournen kauppahalli, sieltä löytyi vaikka ja mitä. Toisin kuin täältä länsirannikolta. Mutta aurinko paistaa ja rantahiekkaa on korvissakin ;).

  3. Pakastettuihin on tyytyminen. Simpukka on kyllä kaunis! Mielenkiintoista on lukea hintatasostakin.

    • Olen joskus törmännyt Tampereen kauppahallissa tuoreisiin mutta kun en osannut arvostaa eroa, en raaskinut ostaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s