Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pieni tryffelinen hirvenpaisti punaviinissä

2 kommenttia

Kasuava opiskelijanuoriso ansaitsi hirvipaistia ja viiniä. Me talkoilimme viisi mottia polttopuita kuivaan suojaan. Muhitin hirven kulmapaistin uunissa punaviinissä jo päivällä ja keitin punaviinistä tryffelisen kastikkeen.

Hirven kulmapaisti punaviinissä

  • 1,2 hirven kulmapaisti
  • 1/2 pkt pekonia
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa
  • tuoretta rosmariinia
  • timjamia
  • 6-8 salottisipulia
  • 1 rkl tryffelivoita
  • 7,5 dl punaviiniä

Punaviinikastike

  • 5-6 dl paistin kypsentämisestä jäänyttä punaviiniå
  • 1-2 rkl tryffelihunajaa/hunajaa
  • 1 rkl tryffelivoita/voita

Koristeeksi

  • granaattiomenansiemeniä (tai puolukoita jos tykkää)
  • tuoretta persiljaa

Ota paisti huoneenlämpöön 2 tuntia ennen kypsentämistä, leikkaa kalvot pois ja mausta se. Kalvojen poistaminen meni vähän näppärämmin kuin aiemmin, mutta kyllä se edelleen minun veitsitaidoillani on melkoista nyhräämistä.

Mausta paisti sormisuolalla, mustapippurilla ja mieleisillä yrteillä. Käytin useampaa yrttiä, tuoretta persiljaa ja kuivumassa olevaa oreganoa, rosmariinia ja timjamia.

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Kuori salottisipulit. Pilko pekoni ja yrtit.

Kuumenna paistin kokoisessa uunipadassa tryffelivoita. Ruskista paisti, pekoni ja kokonaiset salottisipulit kaikin puolin.

Kaada joukkoon punaviini. Anna alkoholin kiehahtaa pois. Käytin Duas Uvas -laatikkoviiniä, jota olin ostanut illan talkoita varten.

Laitoin ensin puoli litraa, mutta paisti näytti siltä, että se tarvitsisi enemmän viiniä. Lisäsin 2,5 dl, yhteensä siis käytin 7,5 dl eli kokonainen puteli.

Laita uunimittari keskelle paistia ja asenna uuni hälyttämään 60 asteen kohdalla.

Tein hirvipaistin päivällä valmiiksi talkoita varten. Kypsensin paistin ja laitoin sen lepäilemään folion alle. Kun talkoot oli riuhtaistu valmiiksi, tein 220-asteisessa uunissa perunoita ja kasviksia ja nostin lihan lämpiämään lopuksi. Olin ajatellut sivellä lihan päälle glaseerausta kastikkeella ennen uunia, mutta unohdin sen talkooväen kanssa kuulumisien vaihtamisen keskellä. Miten paljon ihanaa energiaa muutamasta opiskelijasta irtoaakaan!

Sen sijaan muistin keittää jo päivällä kastikkeen kokoon. Paistin kypsennyksen jälkeen kastiketta oli vajaa kuutisen desiä. Lisäsin kastikkeeseen tryffelihunajaa ja keitin sen kokoon, jäi jäljelle parisen desiä. Kastike kaipasi edelleen makeutta happojen vastapainoksi, joten lisäsin tryffelihunajaa. Yhteensä käytin kaksi reilua ruokalusikallista hunajaa.

Kastike kaipaisi vielä jotain pehmentämään makua, joten lisäsin tryffelivoita. Kastike oli tyttären mielestä kovin tryffelisen makuista. Vähempikin piisaisi, tämä muistiin ensi kertaa varten.

Kuumenna kastike ja laita se sipuleineen päivineen tarjoilukulhoon.

Leikkaa paistista viipaleita. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja tuoretta persiljaa. Tarjoa välittömästi kastikkeen ja mieleisten lisukkeiden kanssa.

Kulmapaistissa oli hieman purutuntumaa. Tällä ohjeella pehmeämmästä sisäpaistista tulee varmasti murean mehevää. Olisikohan se ollut pehmeämpää jos se olisi syöty suoraan uunituksen ja  lepäämisen jälkeen? Jatkan harjoitteluja kulmapaistin kanssa, jos jatkossakin tulee vastaan hirven kulmapaisteja 50 % alennuksella.

Paistia jäi vielä nälkäisten talkoolaisten jäljiltäkin. Kokeilin täyttää pienillä siivuilla suippopaprikoita. Ai että, tulipa herkullista. Sekä Metsurilla että gruyerellä kuorrutettuna!

Kiitos jälleen talkooväelle! On niin mukavan lämmintä kun takkatuli räiskyy!

 

2 thoughts on “Pieni tryffelinen hirvenpaisti punaviinissä

  1. Mullekin olis niin maistunut hirvi tänä viikonloppuna, mutta en onnistunut hankkimaan. Ensi viikolla on asiaa kaupunkiin. Hallista varmasti saa!

    • Kauppahallit on niin parhaita! Löysin tänään Tampereen kauppahallista hirven lapaa ja se muhiikin juuri uunissa. Näin siellä hirveä parissakin kaupassa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.