Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hidasta ja tulista briskettiä eli naudan rintaa uunista grilliin

Jätä kommentti

Rubmausteet pintaan rintaan. Mausteliemessä brisketti uuniin, yöksi. Ja tulista BBQ-kastiketta sivellen grillissä. Lopputulos: aivan ihanaa mureaa lihaa, syviä makuja ja hiilloksen aromia.

Ohje pohjautuu aiemmin hyväksi havaitsemaani ohjeeseen uunissa kypsennettyyn ja hiilillä grillattuun naudan brisketin reseptiin (nopeampi versio). Tällä kertaa päätin kypsentää lihan yön yli uunissa ja keitellä brisketille makean chilisen glaseerauskastikkeen Kansas Cityn tyyliin.

Uunissa ennen grillausta kypsentäminen on näppärä keino niille, joilla ei ole ammattilaisgrillejä. Pallogrillissä toimii mainiosti. Myöskään juhlissa grillaajan ei tarvitse hengata grillin ääressä pitkiä aikoja, kun valmistelut on tehty ja maut on uutettu lihaan jo etukäteen.

Rubattu, uunissa kypsytetty sekä grillattu naudan brisket

Työvaiheita on neljä. Ensin tehdään kuivamausteseos, rub. Se hierotaan lihaan ja annetaan maustua. Seuraavaksi liha kypsennetään oikein matalassa lämmössä uunissa. Samaan aikaan voit keitellä BBQ-soosin. Lopuksi liha grillataan soosilla penslaten.

  • 1500 g pihvikarjan rintaa, mielellään hyvällä rasvaraidalla

Rub-kuivamausteseos

  • 2 rkl leivinjauhetta
  • 2 rkl luomuruokosokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl chipotlejauhetta (tai maun mukaan reilummin tai vähemmän)
  • 2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 10 dl vahvaa liha- tai kanalientä (käytin omatekoisia liemiä)

Kuivaa liha. Sekoita kuivamausteet ja hiero lihaan. Leivinjauhe voi vaikuttaa yhtäkkiä yllättävältä, mutta hyvin se mureuttaa. Anna mausteiden tehdä tehtävänsä muutaman tunnin jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön pari tuntia ennen uuniin laittamista.

Lämmitä uuni 85 asteeseen.

Kiehauta liemi.

Laita liha kannelliseen uunipataan ja kaada kuuma liemi päälle. Laita kannen ja padan väliin tiivisteeksi folio tai leivinpaperi. Nosta pata uuniin ja kypsennä 10 tuntia.

Jäähdytä liha liemessään.

Kun liha oli jäähtynyt, laitoin brisketin sellaisenaan kuljetusastiaan ja kylmälaukkuun mökkimatkaa varten. Säästä kastike, siitä tulee mahtava pastakastikkeen pohja tai oikein maukas lihakeiton liemi.

Lihan muhiessa vielä uunissa voit keitellä BBQ-kastikkeen.

BBQ-kastike Kansas Cityn tyyliin

  • 3 dl ketsuppia
  • 2,5 dl vettä
  • 0,8 dl siideriviinietikkaa (sen puutteessa käytin valkoista balsamicoa)
  • 0,6 dl ruskeaa sokeria (käytin tummaa luomusokeria)
  • 0,3 dl siirappia
  • 1 rkl sipulijauhetta (käytin reippaasti rouheampaa kuivattua sipulia)
  • 1 rkl chipotlejauhetta (tai maun mukaan reilummin tai vähemmän)
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl murskattua mustapippuria
  • 1 tl sellerisuolaa (käytin väinönputkisuolaa)
  • 1 tl cayennepippuria (maun mukaan)
  • 1 tl maustepippuria

Sekoita kattilassa ketsuppiin viinietikka, sokeri, siirappi, sipulijauheet ja mausteet. Maista ja tasapainota tarpeen mukaan hapolla tai suolalla. Makeutta et ehkä tarvinne lisää. Chiliä oli minun makuuni melkoisesti, mutta tytär piti kastiketta mietona. Niin ne chilimaut vaihtelee. No, minä olenkin melkoinen maitoparta chilin käytön suhteen.

Keitä kastiketta viitisen minuuttia keskilämmöllä jatkuvasti hämmentäen, ettei sokeri pala pohjaan. Laske lämpöä ja anna porista hiljalleen 20 minuuttia tai puolisen tuntia välillä hämmentäen tai kunnes kastike sakenee hieman ja maut ovat tekeytyneet.

Satsi on varsin iso, mutta aion käyttää samaa BBQ-kastiketta vielä Kansas Cityn tyyliin tehtäviin possun ribseihin. Jääkaapissa kastike säilyy viitisen vuorokautta.

Kansas City -nimisiä kaupunkeja näkyy olevan ainakin kaksi. Jenkeissä nuo nimet on ennenkin loppuneet kesken, tai mielikuvitus. Nyt täytyy myöntää, että en tiedä onko The SpruceEats -sivustolta peräisin oleva BBQ-kastikkeen ohje vai missourilainen ohje. Hyvä ohje makean grillisoosin ystäville anyways.

Grillaus

Rakenna hillitty hiillos. Varo liian kuumaa kekoa, sillä makea soossi palaa helposti, etkä ehdi samaan lihaan kunnolla sisälämpöä.

Grillaa ensin hetki lihaa molemmin puolin ilman BBQ-kastiketta. Kun liha on saanut hyvän pinnan, aloita kastikkeella sively. Sivele soosia, käännä pihdellä liha, sivele, käännä. Maalaa kastikkeella useampi makukerros. Älä päästä pintaa liian tumman ruskeaksi. Liha on valmista kun se on kuumaa keskeltä. Pistä veitsen kärki keskikohtaan ja anna sen hetki olla lihassa. Jos veitsen kärki kuumenee, on liha mukavan kuumaa syötäväksi.

Tarjoa raikkaan salaatin, keitetyn riisin ja grillikasvisten kanssa. Lasiin punaviiniä joka kestää glaseerauksen tulisuutta ja makeutta. Meillä oli Candiallen La Misseä, koska laatuaikaa tyttären kanssa. La Misse kesti kyllä makean ja pienen chilin poltteen, mutta ei se ihan optimaalinen yhdistelmä ollut. Loistoviini toki.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.