Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ylellistä spelttirisottoa herkkutateilla ja kampasimpukoilla

Jätä kommentti

Mitä ruokaa tekisin kun on hyvä syy avata samppanjapullo? Herkkutattikaudella? Vastaus on selvä: tattirisottoa speltistä ja kampasimpukoita!

Herkkutattispelttirisotto

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • tuoretta persiljaa
  • mustapippuria tai pippurisekoitusta myllystä
  • 2 herkkutattia tai 1-2 dl kokoonkeitettyjä herkkutatteja
  • 3 dl spelttirisottojyviä
  • 6-9 dl kotitekoista herkkutattilientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • sormisuolaa
  • 2 kourallista raastettua luomuparmesaania
  • 3 rkl luomuvoita

Paistetut kampasimpukat

  • 10 kampasimpukkaa
  • oliiviöljyä
  • voita
  • sormisuolaa
  • tuoretta persiljaa

Pilko sipuli ja valkosipuli. Laita paistinpannulle tai paksupohjaiseen kattilaan oliiviöljyä kuumenemaan. Kuullota sipulia 10 minuuttia, lisää valkosipuli pannulle. Kuullota hetki ja lisää persiljasilppu. Rouhi pippuria joukkoon. Anna mausteseoksen tekeytyä hetki.

Jos käytät tuoreita herkkutatteja, puhdista ja pilko tatit. Jos osa tateista on jo ylikypsiä, tee kakkkosluokan tateista tattilientä.

Lisää herkkutatit. Anna sienten kypsyä hetki omassa nesteessään ja imeä makua maustepohjasta.

Kuumenna kattilassa kanaliemi tai herkkutattiliemi. Minulla oli pakastimessa desi herkkutattilientä, jonka päällä luki ”tiukka”. Oli se kyllä totisesti kokoon keitettyä. Lisäsin siihen kuusi desiä vettä, jotta se alkoi maistumaan sopivalta. Löysin siis kohdan, jossa herkkutatin maku voi olla liian tiivis.

Lisää liemi sienipaistoksen kattilaan tai lisää liemikattilaan sienet mausteineen. Nosta liemi kiehuvaksi ja lisää speltti. Lisää valkoviini. Vähän houkutteli lorauttaa samppanjaa, mutta en sentään raaskinut.

Keitä 40 minuuttia kansi päällä hiljaa poreillen. Tarkista välillä riittääkö neste. Jouduin lisäämään pariin otteeseen lisää lientä, ehkä pari desiä.

Kampasimpukoille kuuma pannu, reilusti voita

Kuivaa simpukat hyvin, saat paremman pinnan. Paistamiseen ei mene kuin pari minuuttia yhteensä.

Laita paksupohjaiselle pannulle reilusti oliiviöljyä ja voita. Kuumenna pannu kunnolla kuumaksi, jotta saat hyvän paistopinnan simpukoille. Paista simpukoita 1 minuutti puoleltaan, yhteensä 2 minuuttia. Mausta kevyesti sormisuolalla ja persiljasilpulla.

Raasta parmesaani, sekoita kattilaan. Lupsauta voita lusikallinen kerrallaan, kunnes maku kohdallaan ja koostumus on risottomaista. Kun olen keittellyt kantarelleilla höystettyä spelttirisottoa, vaatii se vain kaksi lusikallista voita. Tällä kertaa vasta kolmas lusikallinen teki sen taian, muutti keitetyn speltin spelttirisotoksi.

Laita spelttirisotto lautaselle ja nosta kampasimpukat speltin päälle. Ripota hieman tuoretta persiljaa päälle.

Tarjoa samppanjan tai Pinot Grisin kanssa.

Seuraa blogia InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.