Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Metsäkyyhkyn fileitä ja Spinyback Pinot Noiria

Jätä kommentti

Joskus kannattaa käydä merta edempänä kalassa. Kävin Verkkokaupassa ihan naapurikunnassa, Pirkkalassa asti. Viereisessä Citymarketissa odotti mukava yllätys, kokonainen pieni pakasteallas täynnä riistaa. Kouhin heti mukaan jäniksen paistia, kauriin jauhelihaa, metsäkyyhkyä ja peltopyytä.

Paistoin metsäkyyhkyn pienet rintapalat pannulla nopeasti ja tarjosin kantarelli-spelttirisoton kanssa. Kyyhkyissä oli mukavan kevyt riistainen maku. Spinybackin Pinot Noir tuki hienosti makuja. Oikeastaan kantarelli-speltti -ajatus lähti siitä, että Spinybackille suositellaan kaveriksi sieniä.

Kokeilin tehdä spelttirisoton tällä kertaa hieman eri tavalla. Halusin hyödyntää kantarellien pakastusliemen. Pakastan aina pilkotut kantarellit vedessä, olen todennut sen parhaaksi tavaksi. Usein keitän tuon pakastusnesteen pois, mutta nyt kaadoin sen spelttirisoton keitinliemeksi.

Metsäkyyhkyn rintafileet pannulla

  • 4 metsäkyyhkyn filettä
  • oliiviöljyä
  • voita
  • mustapippuria
  • kokonainen kuorittu valkosipulin kynsi
  • muutama timjamin oksa

Kantarelli-spelttirisotto

  • 1,5 dl risottospeltin jyviä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl persiljaa (käytin pakastettua)
  • mustapippuria myllystä
  • 2 dl kantarellien pakastuslientä (käytännössä vettä kantarellin maulla)
  • 1 dl vettä
  • loraus kasvisfondia
  • ½ dl valkoviini
  • voita
  • 1 dl pakastettuja kantarelleja

Punaviinikastike

  • kyyhkyjen paistorasva
  • vajaa 1 dl punaviiniä
  • ripaus sormisuolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • ripaus sokeria
  • 1 rkl maizenajauhoja

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia paksupohjaisessa kattilassa kymmenisen minuuttia. Jos sipuli tinkii ruskistumaan liikaa, laske lämpöä ja ripota hieman suolaa.

Sipulien paistuessa sulatin 3 dl kantarellirasian mikrossa. Valutin liemet sienistä odottamaan risottoa.

Lisää pannulle valkosipuli, anna kypsyä hetki. Lisää persilja ja rouhi joukkoon mustapippuria.

Lisää nesteet ja spelttijyvät. Nosta kiehumaan ja lisää valkoviini. Anna alkoholin kiehahtaa pois, laske lämpöä ja laita kansi päälle.

Speltin kypsyessä laita paistinpannulle voita, anna voin kuumeta ja lisää kantarellit. Paista, mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Lisää sienet speltin joukkoon.

Kypsennä spelttirisottoa 40 minuuttia hiljaisella tulella, hämmennä joskus muistaessasi. Maista ja säädä mausteita tarpeen mukaan.

Kun speltti kypsyy, pyyhi kyyhkynrinnat kuiviksi.

Ota valurautainen pannu ja lisää pannulle oliiviöljyä, kuumenna se kunnolla kuumaksi. Lisää nokare voita, valkosipulin kuorittu kynsi ja timjaminoksat. Odota kunnes voi alkaa ruskistua. Tarkkaile valkosipulin kynttä, älä anna sen palaa. Nosta kynsi pois ennen kuin se kärvähtää. Valkosipulin on tarkoitus maustaa öljy ja voi.

Laita rintafileet nahkapuoli alaspäin pannulle ja painele lastalla niin että nahka ruskistuu hyvin. Paista minuutin verran, käännä, painele lastalla, paista toinen minuutti ja nosta fileet folioon. Anna fileiden levätä kymmenen minuuttia. Näistä fileistä tuli medium -kypsyisiä. En edes yrittänyt ryhtyä tappelemaan Meater-mittarin kanssa. Se ei suostu ollekaan yhteistyöhön nykyään.

Minun ei ollut tarkoitus tehdä kastiketta, mutta paistinpannulla oleva paistinrasva näytti ja tuoksui houkuttelevalta. Kaadoin pannulle punkkua (hapokasta pinot noiria), maustoin kastikkeen ja suurustin maizenalla. En halunnut hukuttaa kyyhkyjä ja spelttiä kastikkeeseen, vain hieman höystää. Tilkka kastiketta toimi oikein mainiosti.

Tarjoa ilahduttavan hintaisen (13 e) Spinyback 2015 Pinot Noirin kanssa. Viinistä löytyy mustia marjoja; mustikkaa, boysenmarjaa  ja sopivasti marjaisaa hapokkuutta, pehmeän kirpeää selkärankaa. Siinä on kirkkaan kuulas pitkä maku, juuri se mikä pinot noireissa minua viehättää.

Kyyhkyä on blogissa paistettu edellisen kerran Bolognassa, joten katselin metsäkyyhkyjen paistamiseen vähän osviittaa aina luotettavista Sauvajyvänen ja Kaikki äitini reseptit -blogeista.

Spelttirisotto veriappelsiinilla ja muita spelttirisottoja.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.