Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vegaaninen Waldorfin salaatti

Jätä kommentti

Kaverini Marja teki uudenvuoden juhliin ihanaa Waldorfin salaattia. Kinusin ohjeen ja aioin tehdä sitä heti. Joskus aikeilla on pitkät jäljet. Mutta ehdin kuitenkin koeajamaan salaatin ennen vappua. Waldorfin salaatti onkin erinomaisen raikas lisä vappuiseen salaattipöytään. Se sopii rapean pehmeänä perunasalaatin sijaan tai kaveriksi, maistuu piirakoiden, kalan, grillattavien, vaikka nakkien kanssa ja tietysti sellaisenaan.

Salaatti kannattaa esivalmistella edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tekeytyä. Vahvat varsisellerin ja juurisellerin maut myös antautuvat, pehmenevät kastikkeessa ja maistuvat ihanan raikkailta viinirypäleiden kanssa salaatissa. Tämä salaatti on myös yllättävän riittoisaa ja ruokaisaa.

Waldorfin salaatti (6-8 hengelle)

Kastike

  • 2 purkkia kaurafraichea
  • 2-3 tl sinappia (dijon)
  • ½ sitruunan mehu tai vähemmän, maun mukaan
  • 1-2 tl valkoviinietikkaa
  • mustapippuria hyvin kevyesti
  • 1 tl sormisuolaa

Salaattiaineet

  • ½ luomujuuriselleri (noin 0,5 kg kuorineen)
  • 2-3 luomuvarsisellerin vartta (koosta riippuen)
  • 3 hapahkoa luomuomenaa (käytin vähemmän hapanta Galaa)
  • 100 g saksanpähkinöitä karkeana rouheana
  • vihreitä viinirypäleitä (myös tummat toimivat)
  • tuoretta persiljaa koristeluun

Sekoita ensin kastike valmiiksi kulhoon. Sekoita kaurafraichet, sinappi, sitruunan mehu ja valkoviinietikka. Rouhaise vähän mustapippuria ja mausta sormisuolalla.

Kuori juuriselleri ja pilko isoiksi paloiksi. Raasta selleri karkealla terällä.

Kuori ja pilko omenat tikuiksi. Leikkaa varsisellerin varret hyvin ohuiksi siivuiksi.

Sekoita ainekset keskenään kulhoon ja lisää salaatin sekaan. Tee salaatti tähän vaiheeseen edellisenä päivänä.

Jätä pähkinät ja viinirypäleet odottamaan seuraavaa päivää.

Tarjoilupäivänä murskaa saksanpähkinät nyrkissä karkeasti, jätä muutama pähkinä ehjäksi koristeeksi. Halkaise viinirypäleet puolikkaisiksi, jätä niistäkin muutama koristeeksi.

Lisää pähkinärouhe ja suurin osa viinirypäleistä salaattiin ja sekoita. Maista ja mausta lisää tarpeen mukaan. Koristele ennen tarjoilu vielä pähkinöillä ja viinirypäleiden puolikkailla. Minä ripautin pinnalle vielä kevyesti persiljaa antamaan väriä.

Salaatti on saanut alkunsa ja nimensä New Yorkissa sijainneesta Waldorf-hotellista. Ohjeita on monenlaisia, mutta yleensä salaatti sisältää omenaa, lehtiselleriä tai juuriselleriä sekä saksanpähkinää. Marjan salaatissa oli molempia sellereitä ja minusta ne tuovatkin kivaa vaihtelevaa suutuntumaa. Käytin nyt koronakuriirin tuomia tummia viinirypäleitä, mutta vapaampina aikoina valitsisin vihreitä rypäleitä.

Kastike voidaan tehdä majoneesista, kermasta, ranskankermasta tai jogurtista. Minä kokeilin myös käyttää tavallista kermaviiliä ja Benecol-jugurttia kastikkeeseen, koronaeristyksessä kun on viisasta käyttää niitä raaka-aineita joiden parasta ennen päivämäärä lähestyy. Kaurafraiche maistui minusta paremmalta ja tasapainoisemmalta. Kerma ei useinkaan uppoa minulle, minusta se tukkii helposti muut maut. Tee kastike sinulle mieleisistä aineksista. Jos tykkäät kermasta, lisää sitä majoneesiin tai ranskankermaan. Vegaanit käyttävät kaurafraichea ja/tai vegemajoneesia.

Puolesta kilosta raastettua juuriselleriä tulee yllättävän iso satsi, salaatin tekoon tarvitaan ainakin isommat kulhot [Lapinlahden lintujen äänellä]. Waldorfin salaatti on myös ruokaisaa.

 

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.