Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Neljän pippurin grillattu kevätkananpoika vol 2

Jätä kommentti

Pippurinen kevätkananpoika on blogin ensimmäisiä ohjeita. Ehkä yksi syy miksi aloin ruokablogia pitämään, halusin jakaa tällaisia ihania makuja muillekin. Olen säätänyt ohjetta vuosien saatossa, lisännyt pippurisuutta ja muuttanut grillausta niin ettei nahka pala vaan kypsyy rapean kullanruskeaksi. Pippurimäärä vaikuttaa hurjalta, mutta pippureille tapahtuu ihmeitä kuumassa grillissä. Hiillos kesyttää pippurien ja chilin enimmän poltteen pois, jäljelle jää mehevän linnun lihan lämmittävä mausteisuus ja rapea nahka.

Grillattu neljän pippurin kevätkananpoika (kahdelle tai yhdelle hyvin nälkäiselle)

  • 1 kevätkananpoikaa (maissikevätkananpoikia, noin 500 g)
  • reilu 1 tl mustapippuria
  • reilu 1 tl rosepippuria
  • reilu 1 tl viherpippuria
  • 1 kpl peperonchinoa tai vajaa tl chilirouhetta
  • 1 limen mehu (leikkaan palan päästä tarjoilua varten)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • tuoretta persiljaa tai korianteria tarjoiluun
  • 2 limen lohkoa tarjoiluun

Poista kevätkananpojan koivista kuminauha. Leikkaa selkärangan vierestä saksilla lintu auki ja levitä. Putsaa rangan sisältä mahdolliset maksat ja veret pois talouspaperilla. Taputtele myös nahkapuoli kuivaksi. Laita lintu laakealle lautaselle ja paina kämmenellä litteäksi.

Ota teräväkärkinen veitsi ja töki nahkaan pieniä reikiä sinne tänne.

Laita pippurimarjat mortteliin ja hiero ne rikki, mutta älä jauha jauhoksi.

Purista limestä menu mortteliin ja lisää oliiviöljy, sekoita. Älä laita vielä lisää suolaa.

Mausta kevätkananpoika pippuriseoksella kaikin puolin. Peitä ja nosta jääkaappiin 3-4 tunniksi marinoitumaan. Puolikin tuntia riittää hätätapauksessa, mutta pidempi maustuminen tasaa makuja. Ota kana huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Ripottele sormisuolaa ylä- ja alapuolelle.

Rakenna keskikuuma-kuuma ja yli puoli tuntia kestävä hiillos. Varaa hollille tukevat grillipihdit, joilla saat käännettyä kanan rikkomatta nahkaa.

Nykyään aloitan grillauksen rankapuolelta. Laita kana hiillokselle nahkapuoli päälle päin ja grillaa 2-3 minuuttia, vahtien ettei nahka pala eikä tippuva rasva saa hiillosta liekkeihin. Käännä nahkapuoli alas, vahdi ja käännä 1-2 minuutin päästä. Jatka kääntämistä. Pidän kanaa enemmän rankapuoli alaspäin, sillä puolella ei ole niin väliä jos se tummuu liikaa. Jos hiilloksesi on mieto voit kääntää harvakseltaan. Tavoitteena saada nahkaan mukava kullanruskea rapea pinta ja hiillostaa pippurit pehmeän makuisiksi.

Grillaa 450-500 g painoista kevätkananpoikaa yhteensä noin 25 minuuttia. Kypsennysaika riippuu grillin lämpötilasta, tuulesta, grillistä ja kokin käämeistä.

Minä siirsin loppua kohti kevätkananpojan hieman sivuun kuumimmalta hiililtä, ja käänsin hitaammin kypsyvät koivet kohti kuumuutta. Käänsin linnun kylkeä sivummalla viimeisen viiden minuutin aikana pariin otteeseen. Kanasta tuli kypsä, mehevää eikä nahka kärvähtänyt. Taputin itseäni olkapäälle ja ripotin päälle tuoretta persiljaa.

Tarkista kypsyys joko reidestä haarukalla tai grillitikulla. Kypsän linnun neste on kirkasta, raa´asta tulee punaista lihasnestettä. Varo grillaamasta lihaa ylikypsän kuivaksi.

Tarjoa keitetyn jasminriisin tai spelttihelmien kanssa. Grillatut kasvikset ja salaatti maistuvat ohessa.

Viiniltä rapean rasvainen kevätkanapoika vaatii sopivaa hapokkuutta. Ikisuosikkini on kuulaan kaunis Ninth Island Pinot Noir. Valkoviinin ystäville maistuu hyvä alsacelainen Pinot Gris Reserve. Minulla oli lasissa Ermelin Pinot Gris Reserveä edellisen illan mustekaladinnerille avattuna.

Minun on syyhyttänyt pitkään päivittää tätä blogin alkutaipaleen reseptiä. Vanha grillausohje on ehkä enemmän talvigrillauksen kakluunissa, lisäksi en ymmärrä miten ohjeeseen on kirjattu että kevätkanaa kannattaa grillata suoraan vartti nahkapuoli alaspäin. Hiillokset ovat olleet todella mietoja tai nahka rapean mustaa. Kuvat ovat kamalia talvella otettuja, ohjekin vähän sekava. Haluaisin optimistisesti uskoa, että olen hitusen kehittynyt selkeämmäksi reseptien kirjoittamisessa, kahdeksan vuoden saatossa. Jos tästä ei auennut, löytyy vanha versio vielä arkistojen kätköstä. Kevätkananpoika on tällä tavalla tehtynä niin hyvää, ettei parempaa grillattua kanaa juuri olekaan.

Ostan kevätkananpoikaa aika usein, etenkin jos luomubroileria ei ole saatavissa. Niitä löytää nykyään helpommin, S-ryhmän pakastealtaista ainakin. Hintakin on sopiva, alle 6 e kpl. Pesee sahajauhobroilerit maussa mennen tullen, suosittelen lämpimästi kokeilemaan jos ei ole tuttua tavaraa. Nykyään kevätkanat on näköjään ruokittu maissilla, mistä nimeen tulee hassusti suomen kieleen taipuva ”Kevätkananpoika maissi”.

Myös isomman luomubroilerin grillaus onnistuu mainiosti, mutta siihen kannattaa käyttää pääosin epäsuoraa grillausta ja aika on tietysti pidempi. Olen tehnyt tätä myös uunissa grillivastuksen alla, mutta silloin kannattaa marinoinnin jälkeen vähän kaapia enimpiä pippureita pois.

Älä heitä kevätkanan luita kompostiin, vaan keitä niistä ensin kanalientä. Ihan parasta kanalientä, lupaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.