Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Valkoinen parsa saksanpähkinöillä ja loistava Riesling Reserve

2 kommenttia

valkoinen-parsa-saksanpahkina

Valkoinen parsa on aina ollut vähän sivuraiteella keittiössäni, johtuen omasta parsapenkistä. Ja pienestä omasta puutteesta valkoisen parsan kypsennyksessä. Kauppoihin on nyt ilmestynyt eurooppalaista valkoista luomuparsaa, joten päätin antaa valkoiselle parsalle vielä uuden tilaisuuden. Eihän se muuta vaatinut kuin pari lisäystä keitinveteen. Ja lopuksi pannulla paahtamista.

Uusi Riesling-suosikkini osuu tähän parsa-annokseen loistavasti. Saksanpähkinöissä on jotain saman sukuista pientä kirpsakkaa makua.

Valkoista parsaa ja saksanpähkinää pannulla paahdettuna

  • 5 valkoista parsaa per syöjä
  • keitinvettä
  • suolaa
  • ripaus tummaa sokeria
  • tiraus limeä tai valkoista balsamicoa
  • muutama saksanpähkinä per syöjä
  • hyvää oliiviöljyä

Käsittele parsat. Napsauta kuivat tyvet pois ja kuori nupusta alaspäin pintakuori pois.

Laita leveään kattilaan vettä, nosta kiehuvaksi ja mausta suolalla, ripauksella sokeria ja tirauksella limeä tai sitruunaa. Tällä kertaa käytin valkoista balsamicoa. Aiemmin olen keittänyt valkoisen parsan pelkässä suolavedessä ja siitä on aina tulli hieman liian kirpeää minun makuuni. Sokeri ja happo leikkaavat kirpeyttä juuri sopivasti. Suhteuta keitinveteen laitettavat mausteet parsojen määrien suhteen. Minä keitin pienen määrän, lisäsin vain hyppysellisen sokeria ja aivan tirauksen balsamicoa.

Keitä nopeasti, 2-4 minuuttia riippuen parsan paksuudesta. Kokeile haarukalla, jätä hieman alikypsäksi.

Kaada vesi pois, jätä parsat kuuman kattilan pohjalle (siirrä pois kuumalta levyltä) ja anna ihan hetki nesteen haihtua pois.

Kuumenna rautapannu kuumaksi ilman rasvaa. Paahda saksanpähkinöitä kaikilta puolin. Kaada pähkinät tarjoiluastiaan ja nosta parsat kuumalle pannulle. Paahda nopeasti parsoihin hieman ruskeaa pintaa. Minulla ei ole raitapannua (koska en hanki uusia keittiöhärpäkkeitä), mutta pienen rusketuksen paahtaminen parsoille onnistuu tasapohjaisellakin pannulla. Käänsin ja painoin vähän lastalla pannua vasten. Varo kypsentämästä parsaa pehmeäksi.

Nostele paahdetut parsat pähkinöiden seuraan tarjoiluastialle ja mausta kevyesti hyvällä neitsytoliiviöljyllä.

Tarjoa heti hyvän Rieslingin kanssa. Corvers Kauter R3 Riesling Reserve 2021 on vuoden 2022 valkoinen viinilöytö, minun ja Viinilehden mielestä. Viini oli jo loppu Alkosta, kuten tavallista Vuoden viinien julkaisemisen jälkeen. Onneksi viinejä tuli lisää, sillä viini sopii ihanasti monen ruuan kanssa, paistetuista muikuista (!) puna-ahveneeseen. Erinomainen hinta-laatusuhde, 14,98 e.

Vinkit valkoisen parsan kypsennykseen ja nimenomaan saksanpähkinöiden yhdistämiseen parsaan löytyivät Yhteishyvästä. Päätin itse paahtaa pähkinät ja parsat vielä pannulla.

Advertisement

2 thoughts on “Valkoinen parsa saksanpähkinöillä ja loistava Riesling Reserve

  1. Valkoinen parsa on kyllä hyvää:) Täällä saa vihreää parsaa todella hyvin ympäri vuoden, mutta valkoista parsaa harvemmin, ehkä juuri nyt, pitää katsella.

    • Minä en ole osannut niin arvostaa valkoista, mutta kyse olikin siitä että en osannut sitä oikein valmistaa. Valkoisenkin parsan kanssa varmasti pitää paikkansa se, että mitä tuoreempana syö, sitä parempaa se on. Oma parsapenkki on pitänyt huolta tuoretta tuoreemmasta parsasta, mutta viime kesänä se alkoi uupua. Nyt pitää antaa sille kunnon lannoitukset ja aikaa kerätä voimaa juurakkoon, ja sillä välin syödä kaupan parsoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.