Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Maalaiskanaa ripauksella tryffeliä

4 kommenttia

tryffelikana

Pienikin määrä suomalaista tryffeliä antaa herkän umamisen maun kokonaiselle kananpojalle. Alkukaudesta tryffelit ovat olleet vielä pieniä, mutta onneksi sateet tulivat antamaan vettä janoisille tryffeleille.

Kotimainen tryffeli maustaa rapeakuorisen kokonaisen kananpojan ihanan herkän makuiseksi. Jos käytät tuoretta tryffeliä, lisää se lastuina kanan päälle aivan loppuvaiheessa. Voit käyttää myös tryffelivoita. Parhaiten saat tryffelivoin maut kanaan, jos ujutat voin varovasti nahan alle ennen paistamista. Tryffeliöljyä puolestaan voit hieroa kanan päälle ennen kypsentämistä.

Tämä ohje on julkaistu myös Aamulehden Moro-liitteessä, josta löytyy lisäksi tryffelikoirien ja tryffelinkaivajien haastattelu.

  • 1 kokonainen maalaiskana tai jyväbroileri
  • 5 grammaa kotimaista tryffeliä tai 30 g tryffelivoita tai loraus tryffeliöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sitruunaa

Jos käytät kokonaista kanaa, ota se huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen valmistusta. Voit käyttää maustamiseen tryffelilastuja, tryffelivoita tai tryffeliöljyä. Valmistustapa eroaa hieman riippuen siitä missä muodossa käytät tryffeliä.

Jos käytät voita, ota se jääkaapista hyvissä ajoin, että sekin ehtii lämmetä ja pehmetä. Sekoita hieman sitruunamehua tryffelivoihin notkistamaan sitä. Sitruuna antaa myös mukavaa raikkautta voin maun vastineeksi.

Halkaise kokonainen broileri vahvalla veitsellä. Halkaisu ei ole hankalaa: halkaise selkärankaa pitkin joko vahvoilla saksilla tai veitsellä leikkuulautaa vasten painaen. Kannattaa aloittaa pyrstön puolelta ja vaikka nostaa lintu pystyyn, kun terä ei enää riitä. Painele se kämmenellä nahkapuoli ylöspäin litteäksi. Kaupasta saa myös kokonaisia valmiiksi halkaistuja kananpoikia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Jos käytät tryffelivoita, ujuta sormia varovasti kanan nahan alle ja sivele voi tasaisesti lihan ja nahan väliin.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kana halkaistuna matalaan uunivuokaan.

Paista maalaiskanaa 50 minuuttia uunissa. Laita lopussa grillivastus hetkeksi päälle nahkan rapeuttamiseksi. Kokeile kypsyyttä koiven paksussa kohdassa grillitikulla. Jos neste on kirkasta, kana on kypsää. Jos neste on punaista, laita kana vielä hetkeksi takaisin uuniin.

Siivuta tryffelit ohuiksi siivuiksi. Ripottele tryffelisiivut kanan päälle, laita kana takaisin uuniin minuutiksi. Kotimaisen tryffelin maku pääsee oikeuksiin kun sitä hieman lämmitetään, mutta kypsentää sitä ei tarvitse.

Tarjoa riisin ja uunijuuresten kanssa. Juomaksi maistuu kevyt punaviini, vaikkapa pinot noir.

Lisää tryffeliohjeita. https://ripaustryffelia.wordpress.com/tag/tryffeli/page/2/

 

 

 

4 thoughts on “Maalaiskanaa ripauksella tryffeliä

  1. Vau! Enpä ole päässyt kotimaista tryffeliä maistamaan. Enkä tosin muitakaan aikoihin…

    • Vinkiksi, Tampereella on nyt tilaisuus muutamassa ravintolassa päästä maistamaan, sesonki on päällä nyt :D!

  2. Helppo uskoa että on hyvää. Tämä kuullostaakin varsin samanlaiselta kuin vähän aikaa sitten tekemäni harvinaisen hyvin paistettu kananpoika. Siinäkin oli mausteena sitruunaa, ja sen lisäksi käytin teiltä saamaanne tryffelisuolaa. 😉
    http://ssiiri.wordpress.com/2014/09/28/harvinaisen-hyvin-paistetua-kananpoikaa-paleokeittokirja-ja-liemenkeittelya/

    • Kivaa kuulla, että olet löytänyt käyttöä tryffelisuolalle 🙂 Meillä on kanssa tehty tätä usein tryffelikaudella., eri versioina. Kun useassa suunnassa päädytään samaan, se on virallisesti hyvää :D!

      Kivaa että nyt jo löytyy erilaisia hyvin ruokittuja kananpoikia ja luomubroilereita, joku vuosi sitten oli vähän parempana vaihtoehtona vain jyväbroileri.