Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parasta Vietnamista: possun kylkeä ja jättirapuja

4 kommenttia

rapupossu

Vietnamin reissun paras herkku onnistui lopultakin kotikeittiössä! Olen sitä oikea makua jo moneen otteeseen koettanut hakea. Se on ollut lähellä, melkein siellä mutta ei aivan. Nyt maut löysivät tasapainon. Perheen nuorella kokilla onkin se herkin maustajan käsi, sillä teini tämän valmisti!

Söimme taivaallisen herkullisia jättirapuja possunkyljen kanssa vuodenvaihteen reissulla Saigonissa Đông Phố – ravintolassa. Tuo yksittäinen annos ratkaisi sen mihin paikkaan menimme uudelleen matkan viimeisenä iltana. Kinastelimme teinin kanssa kumpi tuon pikkuannoksen tilaa, lopulta otimme kompromissina sen molemmat, emmekä katuneet. Tähän kalakastikkeella maustettuun rapu-possuannokseen kiteytyy vietnamilaiset maut.

Tôm rang thit

  • 200 g jättirapuja
  • kasvisöljyä
  • 200 g porsaankyljen siivuja
  • 3 rkl hyvää vietnamilaista kalakastiketta
  • ½ tl mustapippuria rouhittuna myllystä
  • 1,5 tl valkoista sokeria
  • kevätsipulia tai ruohosipulia

Tee kalakastike. Lisää kalakastikkeeseen sokeri ja hämmennä kunnes sokeri liukenee nesteeseen. Rouhaise mukaan mustapippuria myllystä.

Leikkaa kevätsipuli tai ruohosipuli valmiiksi maustamista ja koristelua varten.

Ohje sanoo, että tälle määrälle laitetaan 2 rkl kalakastiketta, mutta niinkin yksinkertaisella konstilla kuin yhden lusikallisen lisäämisellä päästiin oikeaan makumaailmaan. Toinen ero oli se, että käytän järjestelmällisesti ruskeaa sokeria, mutta teini oli kastikkeeseen laittanut valkoista sokeria. Possua on tässä ohjeessa enemmän kuin keittokirjassa, johtuen ihan vaan siitä että possua saa helpommin. Voit tehdä tämän myös suhteella 200 g rapuja, 100 g possua.

Olen kokeillut erilaisia possuversioita. Erilaiset pekonit eivät toimi ja savukylki on aivan nou nou! Maustamaton tuore valmiiksi siivutettu kylki lähikaupasta on aivan paras.

Pilko porsaan kylkisiivut ja kuivaa jättiravut. Kuumenna kasvisöljyä paistinpannulla ja ruskista kylkipalat hyvin kullankeltaisiksi. Nosta possut pois pannulta, mutta jätä irronnut rasva pannulle. Paista rapuja nopeasti pannulla kunnes ne alkavat punertaa. Laita kylkisiivut takaisin pannulle.

Lisää kalakastike ja paista minuutin verran. Hämmennä lastalla, ettei sokeri pala pannuun. Ripottele päälle vihreä sipuli.

Tarjoa jasminriisin ja pikapikkelöidyn daikon-porkkanasalaatin kanssa.

4 thoughts on “Parasta Vietnamista: possun kylkeä ja jättirapuja

  1. Nam, tällä myyntipuheella ohjetta on pakko kokeilla! 🙂

    • Joskus sen oikean maun löytäminen on kiven takana! Söimme tätä vuoden vaihteessa Saigonissa ja sen jälkeen olemme monta kertaa koettaneet hakea oikeaa sävyä. Aivan taivaallista, sitten lopultakin :D!

  2. Joo, pakko on testata. Näyttää herkulta!

    • On se, kannattaa kokeilla! Vietnamilaisilla tuntuu muutenkin olevan tuo possun ja rapujen yhdistäminen lähellä sydäntä.