Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Jouni Toivasen possunribsit

2 kommenttia

toivasen-ribsit-kypsa

Nyt minun on myönnettävä, että suhtauduin etukäteen epäillen tähän colahommaan. Mutta kun C:n Ilkka Facebookissa vakuutti, että cokis sopii possuribseihin, olin valmis kokeilemaan. Isotalo kun on mun kakkosidoli, heti tiukasti Ismo Alangon jälkeen.

Possuribsien suhteen koulukunnat jakautuvat tiukasti kahteen. Niihin jotka vaan grillaavat ja niihin jotka keittävät ja grillaavat. Tunnustan heti väriä, olen kuulunut pelkkiin grillaajiin. Italialaistyyppiset fenkolinsiemenillä maustetut kylkiluut ovat ihan mielettömän hyviä!

Sitten annoin pirulle pikkusormen. Tein vietnamilaisen ohjeen mukaan ribsejä. Possun kylkiluut marinoidaan, HÖYRYTETÄÄN ja sitten grillataan. Aivan taivaallisia! Mutta silti harmitti, että höyrytysveteen tippui runsain mitoin herkullista makua hukkaan.

toivasen-ribsit-keitetyt

Liha vetäytyy luista. Keitetyt ribsit kääräistään folioon kastikkeen kokoonkeiton ajaksi.

Jouni Toivanen, Luomon keittiömestari ja Michelin-kokki, on keksinyt konsti miten kakun voi sekä syödä että pitää sen. Toivanen marinoi ribsit, keittää ne colassa ja omenamehussa ja sitten keittää kokoon keitinliemen glaseerauskastikkeeksi grilliin. Nerokasta, liemeen jäänyt ribsien maku ei mene hukkaan! Kokoon keitetystä kastikkeesta tuli niin hyvää, että hyvä kun maltoin sutia sitä kylkiluiden päälle, meinasin syödä kuorman tyhjäksi.

Possun kylkiluut colassa

  • 1,25 kg porsaan kylkiluita rivinä

Mausterub kylkiluille

  • 3 valkosipulin kynttä
  • reilu 1 rkl suolaa
  • reilu 1 rkl ruokosokeria
  • reilu 1 tl chilijauhetta (laitoin chipotlejauhetta)
  • reilu 1 tl paprikajauhetta (laitoin savupaprikaa)
  • mustapippuria myllystä

Keitinliemi

  • ½ l colaa
  • ½ l omenamehua (käytin luomutuoremehua)

Koristeluun ja maustamiseen lopuksi

  • 1 lime mehu
  • 1 punainen chili
  • tuoretta korianteria

Koska alkuperäinen ohje on kilolle kylkiluita, ja tein 1,25 kg, on tässä hieman reilut ruokalusikalliset mausteita. Suolaa olisi minun makuun saanut olla jopa hieman enemmän makeuden vastapainoksi.

Valmista mausterub. Pilko valkosipulin kynnet ja sekoita pienessä kulhossa kuivamausteet. Hiero seos kylkiluihin. Laita luurivit jääkaappiin vuorokaudeksi.

toivasen-ribsit-rub

Kylkirivit maustuvat ensin vuorokauden verran.

Ota leveä kattila ja laita kylkiluut sinne isoina paloina. Kaada cola ja omenamehu päälle ja nosta kattila kiehumaan. Laske lämpö ja anna kiehua hiljakseen miedolla lämmöllä 2 tuntia. Jätä ribsit vetäytymään liemeen 20 minuutiksi.

Laita hiillos tulemaan. Kovin pitkäkestoista ja kuumaa hiillosta et tarvitse, koska kylkiluurivit vain käyvät hakemassa hieman makua hiillokselta.

Nosta lihat folioon. Keitä kastiketta reippaasti kokoon, kunnes sitä on jäljellä desin verran ja sen paksua. Maista, mutta varo ettet syö kaikkea!

Nosta ribsit grilliin ja sivele kastiketta päälle. Käännä ja sivele. Grillaa viisi minuuttia kummaltakin puolelta yhteensä. Voitele vielä lopuksi kaunis pinta glaseerauskastikkeella.

toivasen-ribsit-colakastike

Tiivistettyä herkullisuutta. Kokoonkeitetty cola-omenamehu -kastike.

Purista limen mehua päälle, koristele korianterilla ja chilillä.

Lihat ihan tippuivat luista keittämisen jälkeen, joten grillatessa sai olla hellävarainen. Maku oli taivaallinen. Mehevää possua, hiilloksen makua ja mahtavaa siirappista colan makua.

toivasen-ribsit-kypsa1

Nautimme kylkiluita edellisenä päivänä pihveille avatun Chiantin kanssa. Viinivalinta ei osunut kyllä nappiin, sen verran mielenkiintoinen makumaailma colakastikkeesta tuli. Mikähän viini tähän voisi toimia? Vai pitäisikö juoda cokista? Se ei kyllä minulle maistu juomana. Mutta tulihan nyt todistettua että colasta tulee mahtava glaseerauskastike.

Ohje on julkaistu Glorian Ruoka ja viini –lehdessä.

 

2 thoughts on “Jouni Toivasen possunribsit

  1. Oi että, tehtiin näitä myös eilen ja niistähän tuli parhaita ribsejä, mitä koskaan olen syönyt! Aivan mahtavan mehukkaita ja niin mureita, että hyvä kun pysyivät kasassa. Mmmm ja se taivaallinen glaseerauskastike… 🙂

    • Sanos muuta! Mä en ole ollenkaan cokisen ystävä, mutta vaati itsehillintää tuon glaseerauskastikkeen kanssa, että sitä myös päätyi ribseille asti 😀