Nyt kun kesän ensimmäiset porkkanat ja sipulit ovat tulleet kauppoihin, voisin grillata näitä koko ajan. Vaikka ihan pelkästään, alkupalaksi. Ja grillatun lihan, kalan tai kanan lisukkeeksi. Niin nuorista porkkanoista kuin sipuleistakin tulee hiilillä ihanan makeita.
- 6 kesäporkkanaa
- 6 kesäpunasipulia varsineen
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
Leikkaa porkkanasta varsi parin sentin päästä poikki. Säästä varret naattipestoon.
Leikkaa sipuliin 15-20 sentin varret. Punasipuli kypsyy hieman nopeammin kuin keltasipuli, näin nuorinakin versioina.
Huuhtaise, kuivaa ja laita laakealle lautaselle. Lorauta hieman oliiviöljyä ja pyörittele öljy kiiltämään kauttaaltaan. Ripottele sormisuolaa.
Grillaa hartaasti, kääntele ahkerasti
Porkkanat ja sipulit kannattaa laittaa hiilille ensimmäisenä. Jos kasvikset alkavat saada liikaa väriä, siirrä hieman sivuun. Sipulin maulle ei tee haittaa vaikka varret hieman palaisivatkin. Paremmat keittiömestarithan käyttävät annoksissaan hiiltynyttä sipulia. Maku onkin aika ihana, joten älä hyljeksi maistamatta liian kypsäksi päässeitä varsia.
Mitähän tuo grillausaika nyt olisi? Olen grillaillut näitä aina kaiken ohessa, enkä niin katsonut aikaa. Sen verran kun menee parsan grillaamiseen, syömiseen alkupalaksi, pihvin grillaamiseen ja vetäytymiseen. Vartista puoleen tuntiin?
Porkkanat ja sipulit ovat siitä ihanaa sesonkiruokaa, että ne ovat sesongissa kaksi kertaa. Ensin alkukesästä kaupoissa ja loppukesästä omalta maalta – jos käy hyvä tuuri. Pari edellistä kesää on tullut surkea sato, mutta nyt harson alla pullistelee jos sipulinvarsia lupaavasti.