Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tryffelipolenta

2 kommenttia

Höyryävä polenta lämmittää syksyn koleassa palelevaa ihmistä. Tryffelin tuoksu herättää varmasti ruokahalun ja polenta kyllä vie nälän. Täydellistä syysruokaa!

Tryffelipolenta neljälle

  • 7,4 dl kasvislientä/kanalientä/herkkutattilientä
  • 1,5 dl polentajauhoja
  • suolaa tai tryffelisuolaa
  • pari nokaretta voita tai tryffelivoita
  • 5 – 7 g tryffeliä
  • parmesaania

Ota reilusti isompi kattila kuin nestemäärä vaatii, sillä polenta roiskii kiehuessaan sekä sekoitettaessa.  Ota käteen myös patakinnas kauhan ja vispilan kera.

Löysin pakkasesta pienen määrän kanalientä, joten laitoin jatketta vedestä ja itse tehdyistä herkkutattikuutioista. Taisin lumpsauttaa 4 jääkuutiota omatekoista tattilientä. Se oli ehkä yläkanttiin, muistiin ensi kertaa varten.

Jos haluat ruskeapilkkuista, kullankeltaista polentaa, käytä pelkkää vettä ja mausta vain tryffelillä. Tryffelimausteena voit käyttää tryffelivoita, tryffelisuolaa tai tuoreita tryffeleitä. Tuoreita sieniä riittää vähempikin määrä, mutta minä käytän reippaasti silloin kun sesonki on ja koirien kuonot on iskussa.

Keitä polenta ohjeen mukaan, noin 6 minuuttia. Tarkista pakkauksesta nesteen ja polentajauhojen suhde. Tämä ohje on Risentan polentalle.

Sekoita lähes koko keittämisen ajan. Kun polenta alkaa irrota kattilan reunoilta se on valmista.

Voit tarjota polentan voi tarjota myös kuohkean puuronmaisena tai paahtaa uunissa leikattaviksi levyiksi. 

Jos valmistat polentan uunin kautta, laita uunivuokaan ensin hieman voita/tryffelivoita pohjalle. Käytä vuokaa hetki uunissa ja ota se pois kun voi on sulanut. Sivele sulanut voi vuoan pohjalle. Kaada polenta vuokaan. Raasta päälle parmesaania ja ripottele päälle pieniä nokareita voita/tryffelivoita. Nosta vuoka 200 asteiseen uuniin. Paista kunnes polenta on saanut hieman väriä pintaan.

Tryffelipolenta maistuu porsaan, karitsan, kanan tai pihvin kaverina. Tarjoa ohessa myös suuta raikastavia värikkäitä kasviksia, sillä tryffelipolenta on runsaan makuista.

 

Advertisement

2 thoughts on “Tryffelipolenta

  1. Nyt kun olen lukenut näitä tryffelireseptejä, alan kiinnostumaan tryffelistä enemmän. Miten paljon/helposti sitä löytyy? Ilmeisesti sun tryffelikoira on melko taitava 🙂

    • Kyllähän tryffeleiden kaivaminen on kovan työn takana. Koiria on koulutettu monta vuotta, ja kilometrejä on kertynyt otollisten paikkojen löytämiseen. Ja niin kuin muidenkin sienien suhteet, säät, sateet, kylmyys, helteet, kaikki vaikuttavat mitä kasvaa ja missä tänä syksynä. Suomalaiset tryffelit ovat pienempiä kuin etelän serkkunsa. Aika monta kyykkyä saa tehdä että satoa löytyy. Mutta ei ole onnellisempaa koiraa kuin työkoira joka saa kehuja löydetystä tryffelistä :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.