Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihanan kurkumainen madekeitto kookoskermalla

Jätä kommentti

Tämä made oli polskinut vielä Pyhäjärvessä samana aamuna kuin ostin sen! Että vanhaa kalastajaa voi ilahduttaa oikeasti tuoreen kalan löytäminen kaupasta.

Lisäksi Tampereen kauppahallin kalakaupassa palvellaan. Pyysin nahallisen mateen, vaikka tiskissä oli jo valmiiksi nyljettyjä kaloja. Halusin kuitenkin keittoon kaikki maut mukaan. Sain vielä kaupan päälle mateen mädit. Ja se madekin perattiin Nygrenillä valmiiksi, vain fileointi ruodottomaksi jäi kotikeittiöön.

Koska tammikuu on ollut rakkautta kookoskastikkeisiin ja tuoreeseen kurkumaan, halusin niitä makuja myös madekeittoon. Lisäsin hieman tulta keittoon panang curry -tahnalla. Mausteisuutta pehmentää perinteisen perunan ja porkkanan lisäksi myös riisi, retikka ja paksoi. Tykkäsin myös kovasti herneenpalkojen rapeasta koostumuksesta pehmeiden kasvisten ja kalan vastapainona. Ihan paras erilainen mausteinen madekeitto!

Mausteinen madekeitto

  • 1 keskikokoinen made ruotoineen ja nahkoineen, ruodottomaksi fileoituna
  • 1 rkl kurkumajauhoa
  • 1 + 3 rkl soijakastiketta
  • ½ limen mehu
  • 1 l mateen perkeistä keitettyä lientä
  • 4 dl kookoskermaa tai kookosmaitoa (mielummin maitoa)
  • oliiviöljyä
  • 4 cm pala tuoretta kurkumaa viipaleina
  • ½ sitruunaruohoa
  • 2 (pientä) valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä viipaloituna
  • 3 isoa kiinteää perunaa pilkottuna
  • 2 keskikokoista porkkanaa pilkottuna
  • 3 cm pala paksusta retikasta ohuita viipaleita
  • 1 dl jasminriisiä
  • 1 pieni paksoi
  • 3 rkl kalakastiketta
  • sormisuolaa tarvittaessa
  • 1 tl panang curry -tahnaa
  • tuoreita herneenpalkoja
  • chiliä mieleinen määrä koristeeksi
  • kourallinen tuoretta korianteria koristeeksi ja mausteeksi
  • limeviipaleita

Keitä mateen päästä, ruodoista ja nahasta liemi. Laitoin tälle mateelle 1,5 litraa vettä, ja aikansa kiehuttua lientä tuli litra.

Yleensä kalaliemi kannattaa keittää hiljalleen ettei liemi sameudu. Kurkumaiseen keittoon tulee niin paljon väriä ja makua ettei liemen kiehuminen haittaa. Anna liemen tekeytyä tunnin verran. Kuori vaahto pois ja siivilöi liemi. Annoin liemen vähän laskeutua ja kaadoin sen varovasti toiseen kulhoon. Pohjalle jäi koaguloitunutta putua, en nyt huolinut sitä mukaan keittoon.

Pilko kala suupaloiksi. Madefileiden suhteen pilkkominen kannattaa tehdä ensin pituussuunnassa, saat samalla leikattua pystyruodot pois. Leikkaa vielä kapeat viipaleet parin sentin mittaisiksi.

Sekoita kurkumajauho ja ruokalusikallinen soijakastiketta kalanpaloihin. Purista päälle puolikkaan limen mehu ja sekoita hyvin.

Kuori ja pilko kurkuma, valkosipuli ja inkivääri.

Halkaise puolikas sitruunaruoho ja riko sen rakenne painamalla veitsen lappeella.

Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä kuumenemaan. Lisää kurkuma, inkivääri ja valkosipuli, anna mausteiden maustaa öljy.

Kaada liemi joukkoon. Lisää kookosmaito. Käytin kookoskermaa ja minusta se oli hieman liian kermamaisen makuista. Ensi kerralla palaan luomukookosmaitoon.

Pilko ja pilko perunat ja porkkanat ja lisää keittoon.

Lisää riisi ja keitä vielä 12 minuuttia.

Lisää joukkoon varovaisesti penang curryä. Laitoin ensin puoli teelusikallista, se oli vielä miedon makuista. Lisäsin toisen puolikkaan, sitten maku alkoi olla kohdallaan. Currytahnan maku vahvistui vielä keiton tekeytyessä.

Lisäsin liemeen vielä 3 rkl soijakastiketta ja 2 rkl kalakastiketta sekä hieman sormisuolaa. Maistelin ja päätin olla lisäämättä limeä tässä vaiheessa, vaan laitoin pienet viipaleet keittokulhoihin.

Pilko paksoi pitkittäin neljänneksiin. Huuhtele herneenpalot.

Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, käännä lämpö pois ja lisää kalat, herneenpalot ja paksoi. Anna tekeytyä 10-15 minuuttia.

Kala kypsyy kuumassa liemessä, mutta ei hajoa niin kuin kiehuvassa nesteessä.

Mausta ja koristele tuoreella korianterilla ja chilillä. Tarjoa limeviipaleiden kera, niin kukin saa maustaa keittonsa mieleisellä määrällä limen mehula.

Nauti hyvä gewürstraminerin kanssa. Lind Gewürztraminer Trocken 2015 pelitti hienosti keiton kanssa, siitä löytyi kantokykyä sekä tulisille mauille että kookoskerman täyteläisyydelle. Ilman ruokaa luomuviini Pfalzista oli jännittävä kokemus, hunajaisen rusinaisen omenainen. Olen ilmeisesti niin piintyneen alsacelaista gewürst-koulukuntaa, että tykkään alueen puhdaspiirteisistä viineistä.

 

Blinejä seuraavaksi!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.