Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Jyväpastaa, latva-artisokkaa ja herneitä kreikkalaisittain

4 kommenttia

Makaronilaatikon ja lasagnen Kreikan sukulainen pastitsio höystetään tällä kertaa kasviksilla. Jyväpastaan sekoitetaan rapeaksi paistettua latva-artisokkaa, herneistä ja bechamel-kastiketta.

Maitokastike

  • ½ l maitoa
  • 0,6 dl vehnäjauhoa
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria

Jyväpasta

  • 350 g jyväpastaa
  • keitinvettä
  • suolaa

Latva-artisokka ja herneet

  • 2-3 latva-artisokkaa
  • sitruunan mehua
  • oliiviöljyä
  • 2 salottisipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • 2 rkl persiljaa
  • (2 rkl tilliä)
  • 2 dl herneitä (käytin pakastettuja)
  • reilu ½ dl raastettua parmesaania

Tee maitokastike. Sekoita maitoon vehnäjauho ja kypsennä kastike mikrossa, aina muutaman minuutin välein sekoittaen vispilällä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.

Puhdista latva-artisokat, katso täältä vanhasta postauksesta käsittelyohjeet. Laita puhdistetut pohjat sitruunaveteen. Käytin kaksi keskikokoista latva-artisokkaa, mutta latva-artisokan ystävät voivat hyvin laittaa enemmänkin.

Kuivaa pohjat ja pilko pieniksi viipaleiksi. Kuori ja pilko salottisipuli.

Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä. Lisää latva-artisokan palat ja sipulit, paista niitä 10 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja ruskistuneita. Mausta suolalla ja mustapippurilla myllystä.

Pilko valkosipuli ja kuullota se kevyesti pannulla.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Sulata pakasteherneet tai riivi tuoreet herneet.

Keitä jyväpasta ohjeen mukaan al denteksi. Jos käytät tuoreita herneitä, keitä niitä 4 minuuttia jyväpastan joukossa.

Sekoita pasta, latva-artsiokan palat ja herneet. Kaada maitokastike joukkoon ja mausta persiljalla (ja tillillä jos tykkäät).

Raasta parmesaani, sekoita joukkoon.

Paista uunissa 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kivan kevyen rusketuksen.

Löysin ohjeen NYT Cooking -sivustolta. Koska New York Timesin ruokaohjeet ovat nykyään maksumuurin takana, on ohjeiden kanssa vähän kikkailtava. Seuraan lehden ruokasivua Facebookissa ja sitä kautta ohjetta pääsee kerran vilkaisemaan. Kopsaan kiinnostavan ohjeen talteen. Mutta oliivisen bechamel-ohjeeseen olikin vain linkki ja siinä muuri tuli vastaan. Käytin siis vanhaa mikrossa tehtävää luotto-ohjettani.

Hoksasin myöhemmin googlailla ohjetta muualta ja kuin ollakaan löytyihän se kokonaisuudessaan, oliiviöljy-bechamelin ohje mukana. Tavalliseen maitokastikkeeseen ero on salottisipulin käyttö. Makustellessani pastitsiota kaipasinkin siihen hieman makeutta joukkoon. Ensi kerralla paistan latva-artisokkien kanssa sipulia. Maitokastiketta en tee tuolla menetelmällä, koska en tykkää keittää maitoa (pohjaan), mutta sipulin voisin kyllä lisätä ohjeeseen. Laitoin sipulin jo tuonne ainesluetteloon.

 

 

4 thoughts on “Jyväpastaa, latva-artisokkaa ja herneitä kreikkalaisittain

  1. Enpä oo koskaan kokannut mitään tämän tapaistakaan, olispa kiva kokeilla! Kuulostaa niin herkulliselta! 🙂

  2. Mm, kuulostaa herkulliselta:) Kiitos vinkistä, en tiennytkäään että niitä ohjeita voi lukea Facen kautta ,

    • Kiitos Jael! Toistaiseksi Facen kautta pääsee lukemaan, saa nähdä tuleeko maksumuuri siihenkin väliin. Mutta silloinkaan ei passaa klikkailla muualle, koska paluu toppaa muuriin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.