Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hillittömän hyvää karitsan kylkeä grillistä

2 kommenttia

Olin säästänyt pakastimessa Rekosta ostamaani luomukaritsan kylkeä grilliin. Olin jotenkin siinä uskossa, että Wiljakan tilan karitsapalat olisivat kylkiluita, mutta paketissakin luki ihan karitsan kylki. My bad. Luiden lisäksi päällä oli lihaa ja kohtuullisesti talia.

Sulateltuani kilon kylkipalat lähdin etsimään ohjetta. Olin jotenkin epämääräisesti ajatellut grillailla lihat epäsuorasti. Onneksi Viikonloppukokki  -blogissa oli testailtu parhaita tapoja valmistaa karitsan kylkiluita ja päädytty uunissa höyryttämiseen + grillaamiseen.

Helleputken keskellä uunin posottaminen ei kuitenkaan houkutellut yhtään, joten päätin höyryttää kattilassa kylkipalat kuten ihanassa vietnamilaisessa possunribsien ohjeessa. Kiitoksia Viikonloppukokeille esikarsinnasta metodien suhteen!

Minulla on – kuten olen ennenkin kertonut – tapana lähestyä uutta raaka-ainetta mahdollisimman yksinkertaisesti. Italialaisittain, sanoisin. Vähän öljyä, yrttejä ja suolaa. Onneksi tein niin, sillä kylkipaloista tuli näin ihan hillittömän hyviä.

Höyrytettyä + grillattua luomukaritsan kylkeä kahdelle

  • 1-1,5 kg luomukaritsan kylkipaloja (enempi parempi)
  • oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia
  • tuoretta sitruunatimjamia
  • tuoretta rosmariinia
  • sormisuolaa (suolaa vasta keittämisen jälkeen)

Leikkaa isoimmat valkoiset rasvapalat pois. Leikkaa tai nirhaa kalvot pois. Kalvojen leikkaustekniikkani on kehittynyt selvästi, se on jo lähempänä leikkaamista kuin nirhaamista.

Hiero pintaan oliiviöljyä ja tuoreita yrttejä. Jätä suola vielä pois, ettei se kuivata lihaa.

Annoin lihojen maustua tovin ja nostin sitten pastasiivilään ja siivilän kattilaan. Kattilan pohjalle vettä sen verran, ettei se kiehuessakaan yllä lihoihin makuja keittämään. Viritin 10 litran kattilan, pastasiivilän ja kannen. Mikään kansi ei sopinut tiiviisti virityksen päälle, joten laitoin folion ja viritin siitä tiiviihkön kannen. Toimi vaikka viritys olikin.

Höyrytin lihoja reilun tunnin ajan. Pari kertaa kurkistin kansivirityksen alle, kääntelin paloja uusiin asentoihin. Liha vetäytyi luista mukavasti, mutta ei ihan irtoillut ja putoillut omia aikojaan. Tulkitisin että ne ovat valmiita grilliin.

Ripotin sormisuolan lihan päälle tässä vaiheessa.

Grillasin lihoille mukavan rapean ruskean pinnan ja nautin suurella mielihyvällä grillattujen kasvisten kera.

Ensimmäistä kertaa kuukauteen myöhäisen päivällisen aikaan pilvet peittivät taivaan ja tuuli nousi. Siirsin päivällisen sisätiloihin, ehkä hieman helpottuneena huokaisten. Vaikka rakastan hellettä, on ihan kiva saada raikastusta, edes hetkeksi.

Kun olen saanut tarpeekseni tästä yrttisestä versiosta, teen Viikonloppukokin mausteisempaa versiota, kylkiluista tai kylkipaloista.

Advertisement

2 thoughts on “Hillittömän hyvää karitsan kylkeä grillistä

  1. Karitsaa ehkä kannattaisikin maustaa vähän varovaisemmin, että raaka-aineen maku ei peity kokonaan. Kiva, että sinäkin pidit höyryttämismetodista!

    • Näin kyllä pääsi laadukas liha oikeuksiinsa. Olen höyryttänyt ennenkin näin kattilan päällä, mutta tuo uunissa höyrytys oli minulle uutta. Pitää kyllä kokeilla kunhan kelit on vähän armollisempia uunin käyttöön :). Olin kyllä vähän hölmistynyt kun tajusin että paketissa olevat kylkiluut olivatkin paksumpaa kylkeä. Ja sellaista olin ostanutkin, olin vaan päässäni kääntänyt kyljet ribseiksi :). Mun grillaussuunnitelmat meni uusiksi ja hyvä kun meni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.