Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Taivaallinen lehtikaalipesto pastalle (vegaaninen)

4 kommenttia

Kasvimaa pukkaa julmetusti lehtikaalia. Mustakaalista tehty pesto vaatii kaverikseen ricottaa tai muuta pehmennystä, mutta lehtikaalipesto on ihanaa, vegaanista pastakastiketta sellaisenaan. Pestosta tuli sopivan rouheaa, erittäin pähkinäistä eikä liian öljyistä. Reipas määrä ravintohiivahiutaleita antaa viimeisen silauksen makuun. Tämän kesän paras sesonkipasta!

Lehtikaali höyrytetään ensin, ja se tuntui toimivan hyvin sekä koostumuksen että maun puolesta.

Lehtikaalipesto 2-3 hengen pastalle

  • 100 g (käytin 85 g, noin 10 lehteä) lehtikaalia riivittynä,
  • 3 kuorittua valkosipulin kynttä
  • kourallinen persiljaa
  • ripaus sormisuolaa
  • 60 g pinjansiemeniä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 0,6 dl ravintohiivahiutaleita
  • vajaa ½ pkt fusillia, nälästä riippuen
  • reilusti (pan)suolaa pastan keitinveteen

Kuori valkosipuli ja laita korkeareunaiseen astiaan, kuten sauvasekoittimen omaan kippoon.

Huuhtele lehtikaalit ja riivi keskiruoto irti. Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Sovita sopivan kokoinen siivilä kattilan päälle. Keitä fusillipastaa hyvin suolatussa vedessä ohjeen mukainen minuuttimäärä. Höyrytä samalla lehtikaaleja pastakattilan päällä viisi minuuttia. Minulla taisi keitinvesi vähän jopa hipoa lehtikaaleja, ei haitannut menoa.

Valuta lehtikaalista neste pois.

Kuumenna paistinpannu levyllä. Kun pannu on kuuma, lisää pinjansiemenet ja paahda nopeasti.

Laita lehtikaali ja pinjansiemenet valkosipulin päälle, lisää oliiviöljyä joukkoon ja surauta. Lisää ravintohiivahiutaleet. Surauta kunnes koostumus on mieleistä. Maista ja mausta sormisuolalla oman maun mukaan.

Valuta keitetty pasta ja sekoita pesto joukkoon, tarjoa heti. Meille jäi sen verran pestoa yli, että sillä olisi voinut maustaa kolmannenkin ruokailijan pastan. Ei haittaa, sillä lehtikaalipesto maistuu levitteenä leivällä tai vaikka uuden perunan kastikkeena.

Ripota ravintohiivahiutaleita kevyesti pastan päälle, jos tykkäät. Minusta ravintohiiva on aivan ihanan makuista, en kaipaa parmesaania tässä lainkaan. Tyttären siirtyminen vegaanivalioon on tuonut uusia hauskoja näkökulmia myös omaan ruoanlaittoon.

Pesto-ohjeita myös lehtikaalista löytyy monenlaisia ja mittasuhteet näyttävät olevan varsin erilaisia. Minä en tykkää yltiö-öljyisistä pestoista, joten tämän ohjeen suhteessa vähäinen öljymäärä houkutteli. Pinjansiemeniä meni tosin tuplamäärä Simpleveganblogin ohjeeseen, mutta ehkä se oli juuri se tämän pastan herkullisuuden salaisuus. Älä siis nuukaile pinjansiemenissä.

Me tykkäsimme myös peston rouheasta koostumuksesta. Rouheus johtuu osin vanhan sauvasekoittimen tehottomuudesta. Kyllä se pehmeät pinjat ja höyrytetyt lehtikaalit jaksaa jauhaa, mutta ei kovin samettiseksi. Ehdotuksia hyvästä sauvasekoittimesta otetaan vastaan!

 

 

 

4 thoughts on “Taivaallinen lehtikaalipesto pastalle (vegaaninen)

  1. Onpa hyvän kuuloinen ohje, pitää laittaa muistiin. Tänä vuonna on ollut nokkospestojen aika, kun jonkinlaisesta viljelyvälivuodesta johtuen minulla ei ole ollenkaan lehtikaalia. Sain sitä juuri ison nipun, ja aamun mustikka-lehtikaali-smoothie muistutti kuinka hyvää se onkaan.

    Ja hyvä idea tuo hoyryttäminen pastaa keittäessä. Otin vihdoinkin höyrystysosan käyttöön, ja miten hyvää sillä saakin aikaiseksi!

    Minä ostin joku aika sitten (ehkä pari vuotta) Bamixin kun vanha hyvä (tai ainakin kestävä) sauvasekoitin 90-luvun alusta hajosi. Olen ollut niin tyytyväinen siihen, etten ole hommannut uutta tehosekoitinta, vaikka sekin hajosi jo yli vuosi sitten. Hommaan sen kyllä joskus, mutta ei ole tuntunut asialla olevan kiirettä. Eli minun vastaus on bamix (hinnasta huolimatta, vai juuri siksi).

    • Kiitos!! Välivuosi viljelystä olis kyllä kova juttu. Mulla on taas, tänäkin vuonna satoa vain niistä kasveista, jotka ovat pärjänneet kitkemättä, koska issias ja vajaremontti.
      Höyryttäminen on ollut mullekin ihan aliarvostettu kypsennystapa. Hoksasin sen uudelleen taannoin kuin kyllästyin kun pöydässä oli kaikki uunissa paahdettua, broccoliinikin. Sopii tosi hyvin lehtikaalille, vähän kesyttää mutta ei liikaa.
      Mäkin olen arponut jo pari vuotta millaisen laitteen hankkisin, kun vanhempi mutta tehokkaampi sauvasekoitin hajosi. Tämä ei oikein meinaa pärjätä sosekeittojenkaan kanssa. Kiitos, pistän Bamixin korvan taakse. Onko sun mallissa semmoinen kiinteä kippo, jossa voi ajaa pähkinöitä ilman että ne lentää pitkin keittiötä?

  2. Kuulostaa tosi hyvältä:) Teen useimmiten pestoa vegaanisena ,ravintohiiva ”juustona” , koska maitotuotteet ärsyttävät vatsaa, ja pastan kanssa tosi hyvää. Pitääkin kokeilla lehtikaalin kanssa, kiitos vinkistä.:

    • Kiitos Jael ja ole hyvä! Ravintohiiva on mulle uusi juttu, ja olen kovasti tykästynyt makuun. Tytär sanoo, että vegaaniset juustot ei ole yleensä kovin hyviä eikä toimi vastaavien korvikkeena. Ravintohiiva ajaa täysin parmesaanin asian, sehän on maukkaampaa kuin huonot parmesaanit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.