Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Perunasalaatti kahdenlaisella kermaviilillä

Jätä kommentti

perunasalaatti-kermaviili

Netti on tulvillaan perunasalaatin ohjeita. Melkein samanlaisia mutta kuitenkin sen verran erilaisia että valinnanvaikeus iski. Monessa käytetään majoneesia kastikkeen pohjana, mutta minua vähän epäilytti majoneesipläjäys. Päätin tehdä oman pienen tastingin mitä käyttäisin kastikkeessa. Minulla oli Hellemansin majoneesia, laktoositonta kermaviiliä, kaurafraisia ja Benecol jugurttia. Raikas Benecol rajautui tällä kertaa pois, koska tein laktoositonta pottusalaattia.

Itsessään mikään vaihtoehdoista ei maistunut hyvältä perunasalaatin kastiketta varten, joten kokeilin erilaisia sekoituksia puolikkailla teelusikallisilla. Majoneesi tukki suun molempien viilien kanssa. Oatlyn ja majoneesin yhdistelmä oli raskas ja tuhti, sekä kauran että majoneesin maku korostui väärällä tavalla. Lempi-kermaviili ja majo -yhdistelmä taas maistui hapokkaalle, jotenkin särmikkäälle. Parhaaksi minun suuhuni valikoitui vähärasvaisen laktoosittoman kermaviilin ja kaurakermaviilin yhdistelmä, raikas mutta täyteläinen. Lähdin rakentamaan kastiketta sille pohjalle.

Perunasalaatti kermaviilikastikkeella

  • 1 kg kiinteitä perunoita (Annabelle/Siikli/Nicolaa)
  • merisuolaa keitinveteen
  • 2 rkl kapriksia (suolassa säilöttyjä liotettuna)
  • 1 pieni punasipuli

Kastike kahdella kermaviilillä

  • 1 dl kermaviiliä (laktoositon 15 %)
  • 1 dl Oatly iMatfrais
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 2 tl Maille Dijon kokojyväsinappia
  • 2 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • sormisuolaa
  • tilliä koristeluun

Laita suolaan säilötyt pikkukaprikset reiluun vesimäärään likoamaan.

Pese ja keitä perunat miedossa suolavedessä kypsiksi. Anna jäähtyä ennen kuorimista (jos käytät semiuusia saati uusia perunoita, niitähän ei tarvitse kuoria).

Tee kastike sekoittamalla kermaviilit ja sitruunan mehu. Mausta kastike sinapilla (ehdottomasti ryynillinen Maille), tillillä ja valkosipulilla. Rouhi reippaasti mustapippuria. Sekoita ja maista. Minä lisäsin sormisuolaa kastikkeeseen, sillä olin suolannut perunoiden keitinveden varsin varovaisella kädellä.

Kuori ja pilko punasipuli hienoksi. Jätä sipuli hengittämään siksi aikaa kun kuorit perunat.

Pilko tilli.

Purista kapriksista vesi pois.

Kuori perunat ja pilko rouheiksi paloiksi. Sekoita perunat, sipulit, tilli kaprikset ja kastike varovaisesti käännellen, ettei peruna muhjuunnu.

Nosta jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Minä tein sekä kirkkaan version että kermaviiliversion edellisenä iltana muistutellen itseäni, että maut pitää tarkistaa ennen tarjoilua. Minusta kermaviiliversio jäi kaipaamaan vähän lisää makua ja mietin mitä lisäisin: sipulia, pippuria vai laittaisinko tähänkin omenaa tai suolakurkkua. Mutta, salaatti olikin tekeytynyt yön aikana ihan passeliksi, maut olivat korostuneet. Lempeän pehmeää se oli edelleenkin, mutta sellaistahan valkoinen perunasalaatti on?

Koristele tuoreella tillillä, ruohosipulilla tai mieleisellä yrtillä ennen tarjoilua.

Katselin niin monia ohjeita netistä, että menin aluksi ihan sekaisin mitä pottusalaattiin kannattaa laittaa. Päädyin tekemään kaksi erilaista, kirkkaan perunasalaatin ja tämän kermaviilisen version. Tämän salaatin tein ehkä eniten Keittiössä, kotona ja puutarhassa -blogin ohjetta mukaellen.

perunasalaatti-kermaviili1

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.