Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rapeat mutta mehevät possun ribsit, vol 2

Jätä kommentti

ribsit2-close

Blogin ihan ensimmäisiä ohjeita on fenkolinsiemenillä maustut possunribsit. Vanha ohje on hieman sekava, joten minua on syyhyttänyt kirjoittaa se uudelleen. Olen myös säätänyt ohjeen mittasuhteita vuosien mittaan. Näiden mausteiden ja mehevän rapeiden ribsien makuyhdistelmä saa veden kielelle, pelkästä ajatuksesta. 

Olen keittänyt, höyryttänyt, keittänyt cokisessa possun ribsejä, mutta aina palaan tähän vanhaan suoraan hiilille -luotto-ohjeeseen. Ribsejähän ei tarvitse keittää eikä mitenkään esikypsentää, pelkkä hiiligrilli riittää. Runsaita grillisoosejakaan ei tarvita. Muutaman tunnin maustaminen mausteseoksessa tekee hyvää.

Toki vaihtelun vuoksi muunkinlaiset kylkiluut ovat herkullisia. Tsekkaa sivun lopusta lista ribsiohjeista, korealaisista amerikkalaisiin.

Possunribsit kahdelle

  • 1,3-1,5 kg babyribsejä (käytin tällä kertaa Ibericon ribsejä)
  • 2 tl fenkolin siemeniä
  • 3 tl kuivattua rosmariinia (tai tuoretta)
  • 1 tl mustapippurin marjoja
  • 4 valkosipulin kynttä ohueksi siivutettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • tuoreita yrttejä koristeeksi ja mausteeksi

Osta hyviä babyribsejä. Jos löydät maukkaita, paksuja perusribsejä, grillaa hieman pidempään. Varo kuitenkin kuivattamasta kylkirivejä liian pitkään hiilillä. 

Nykyään laitan enemmän mausteita, sillä tykkään tästä yksinkertaisesta maustesoituksesta paljon.

Hiero kuivayrtit ja mustapipprin marjat morttelissa rikki (mutta ei hienoksi). Kaada oliiviöljyä mortteliin sen verran että seos muuttuu juoksevaksi eli hierottavaksi. Älä lisää suolaa vielä! Hiero yrtti-pippuriseos ripsirivien pintaan, vähän myös alapuolelle.

Viipaloi valkosipuli ohuiksi leveiksi siiviksi. Vanhassa ohjeessa valkosipuli hierotaan morttelissa muusiksi, mutta olen päätynyt siihen että en tykkää grillissä palavasta valkosipulista. Napsuttelen valkkarinsiivut pois rivien päältä ennen grillaamista.

Kääri rivistöt paperiin ja nosta jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

Tuntia puolta ennen grillausta nosta liha huoneenlämpöön. Suolaa sormisuolalla.

Rakenna maltillinen hiillos,joka kuitenkin kestää reilun puoli tuntia. Napsuttele hiilloksen muhiessa valkosipulit pois. Palanut valkosipuli muuttuu kitkeräksi eikä grillatessa siitä voi oikein välttyä. Leveät siivut tippuisivat kuitenkin grilliin.

Kun hiillos on tekeytynyt, laita kylkirivit alapuoli ensin hiilille. Vahdi hartaasti, sillä hiilet syttyvät helposti palamaan possunrasvasta. Nosta ribsit pois liekeistä, palauta takaisin kun lieskat laantuvat. Ribsien paksuudesta riippuen grillaa 25-35 minuuttia tai kunnes liha on hieman vetäytynyt luiden päistä. Voit testata kypsyyttä repäisemällä yhden kylkiluun irti. Varo siis yligrillaamasta, etenkin ohutta kylkiluurivistöä. Tavoitteena on rapeat mutta mehevät ribsit. Kun ribsit ovat kypsiä, kääräise pino folion sisään. Ribsien ei tarvitse levätä, mutta kuumana ne maistuvat paremmilta. Nosta foliokääre pöytään ja pidä syömistä odottavat rivistöt lämpimänä folion sisällä.

Lasissa maistuu hyvähappoinen Chianti. Candiallen La Misse on oivallista, mutta jos et ole sitä tilannut verkkokaupasta, Alkosta löytyvässä San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentinissa on terhakat hapot, joten se toimii rasvaisen possun kanssa mainiosti.

Tee lisukkeeksi suuta helpottavaa raikasta salaattia. Koska ribsit syödään sormin myös muu tarjottava voi olla sormiruokaa, vaikka kesäporkkanoita sellaisenaan. Varaa reilusti servettejä tai rulla talouspaperia.

ribsit2-maustumassa

 

ribsit2-rivit

Makumatka ribseillä Koreasta Ameriikan kautta Vietnamiin

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.