Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Jos rakastat herkkutatteja, rakastat tattisipsejä

2 kommenttia

tattisipsit-lautanen

Rapeaksi paahtuneisiin tattisiivuihin tiivistyy herkkutatin koko maku. Ihanaa suolaista, vähän rasvaista umamisuutta. Ehkä parasta herkkutattia pitkään aikaan. Se on paljon sanottu minulta, sillä muutun lähes herkkutatiksi syksyisin, niin monessa muodossa tatteja syön.

Facebookin sieniruuat ja ruokasienet -ryhmässä on kuhistu herkkutattisipseistä. Onneksi pakkasin muutaman tiiviin, pienen herkkutatit mukaan elokuiselle lomamatkalleni Turun saaristoon. Paahdoin herkkutattisipsejä mökin uunissa, mutta siinä ei ollut kiertoilmatoimintoa. Sipseistä tuli vähän liian rapeita, ja rasvaakin hulahti hieman liikaa, vehnäjauhoja ja leivinpaperiakaan ei ollut. Mutta ei se makua haitannut. Ahmin sipsit melkein suoraan pelliltä.

Kotiin palattua oli heti pakko päästä tattimetsään, tattisipsin maku suussa soiden. Ja tattejahan piisaa nyt. Tein sipsit nyt huolella ja ai että tuli huikeita.

Herkkutattisipsit

  • muutama nuori, kova tatti ohueksi siivutettuna
  • vehnäjauhoja
  • oliiviöljyä kevyesti tai maun mukaan
  • sormisuolaa maun mukaan
  • (mustapippuria)

Laita uuni lämpiämään kiertoilmalle, 180 astetta.

Puhdista sienet harjalla, ellet ole jo metsässä harjannut niitä. Leikkaa ohuita 2-3 mm tasapaksuja paksuja siivuja. Minä koetin saada muutaman kauniin tatinmuotoisen siivun aikaiseksi. Koeta kuitenkin saada siivujen paksuudesta tasaisia, ettei ohuet reunat ehdi palaa.

Laita lautaselle vehnäjauhoja. Levitä uunipellille valmiiksi leivinpaperi.

Pyörittele siivut vehnäjauhossa ja lado siivut niin pelille etteivät ne ole päällekkäin.

Minä laitoin peukalon oliiviöljyn suuhun ja sain vähän hallitummin ripoteltua kevyesti öljyä kaikkien palojen päälle. Ripota sormisuolaa ja käännä, toista öljyn ja suolan ripottelu.

Nosta pelti uuniin, jätä kiertoilma päälle. Käännä sienet puolivälissä. Kypsennä yhteensä 20 minuuttia, riippuen miten sienet saavat kaunista väriä ja rapeutta. Tarkkaile kypsymistä, etenkin lopussa.

Jos olet ollut runsaskätinen öljyn kanssa, voit käyttää sipsit talouspaperin päällä ennen tarjoilua. Minä kaadoin lautaselle ja söin yhdeltä istumalta. Suosittelen syömään kuumana, mutta kylmänä en ole vielä sipsejä maistanut. Ei ole säästynyt sipsejä sinne asti.

Ah, mustapippuri on ainesluettelossa suluissa, sillä aion heti huomenna testata mustapippuria sipseihin.

tattisipsit-pelti

sipsit-nelio

Lisää herkkutattireseptejä löytyy herkkutatti -tägin takaa.

2 thoughts on “Jos rakastat herkkutatteja, rakastat tattisipsejä

  1. Voih ihanuutta näitä. Kiitos kun jaoit. Postasin jo itsekin!

  2. Oi nämä ovat parhautta!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.