Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkkujen herkku, vietnamilainen jääkahvi

Jätä kommentti

vietnamilainen-kahvi-lasissa1

Se oli rakkautta ensisiemaisulla. Vietnamilainen jääkahvi. Vahvaa, maukasta ja hieman makeaa. Ihan erilaista kuin presidentit ja expressot. Olisin juonut Vietnamin kuumuudessa jääkahveja vaikka kuinka monta päivässä, mutta kolmannen kupin kohdalla alkoi kropassa ja päässä melkoinen pöhinä. Ehkä ei sitten kuitenkaan niin montaa, ainakaan peräkkäin.

Vietnamilaisen kahviin on olemassa omat söpöt pikkukeittimensä. Ostimme Saigonista kaksi kahvipakettia, joissa oli kylkiäisenä phin-keittimet. Ja monta kahvipakettia lisää ilman keittimiä.

Yhden kupillisen kerrallaan valmistava kahvihärpäke on tehty kevyestä alumiinista. Tarina kertoo, että alumiini on vieläkin peräisin alasammutuista amerikkalaisista hävittäjäkoneista Vietnamin sodan ajalta. Liekö totta?

Vietnamilainen jääkahvi kahdelle

  • 3 rkl vietnamilaista kahvia
  • kiehuvaa vettä
  • 2 lasillista jäitä
  • 2-3 rkl kondensoitua maitoa

vietnamilainen-keitin

vietnamilainen-keitin1

Kahvi laitetaan suodatinosaan, pikkunen siivilä laitetaan päälle ja kierretään kiinni. Lisäksi tarvitset kaksi kuppia, toisen kuuman kahvin valuttamiseen ja toisen jääpaloille.

Kahvikuppiin laitetaan pohjalle reilu ruokalusikallinen tahmeaa ja makeaa kondensoitua maitoa. Maito kannattaa ehdottomasti sekoittaa kuumaan kahviin. Jäiseen kahviin maito ei sekoitu kunnolla ja makukin hieman muuttuu.

Härpäke nostetaan kahvikupin päälle ja kaadetaan kiehuvaa vettä suodattimeen. Pieni alumiinikansi vielä päälle, jos haluat juoda kahvin kuumana. Jos taas tavoittelet jääkahvia, saa kahvi hieman jäähtyä ennen jäiden joukkoon kaatamista.

vietnamilainen-kahvinkeitin

Sama onnistuu myös peruskahvinkeittimellä, vaikka vettä siinä tuleekin suhteessa enemmän kahviin. Myös ekspressokeitin toimii kuulemma.

Ota iso vesilasi tai kahvikuppi ja täytä se jäällä. Kaada kahvi joukkoon, hämmennä ja nauti ihanan vahvasta ja kylmästä kesäkahvista.

vietnamilainen-kahvi-lasissa

Tavallisesti Euroopan matkoilla matkalaukku täyttyy kotimatkan suuntaan hyvistä viineistä. Vietnamista lähtiessä meillä oli mausteiden lisäksi useampi paketti kahvia. Kävimme maistelemassa erilaisia kahvilaatuja kivassa Trung Nguyen kahvilassa ja tastingin pohjalta päädyimme kahteen eri kahvilaatuun, Sang tao 1 ja 2. Jemmasin reissun jälkeen tammikuussa yhden paketin pakastimeen, että kesäksi jäisi varmasti jääkahviaineet. Nyt kun lopultakin alkaa olla kesäkelit kohdallaan, pääsemme nauttimaan parhaasta jääkahvista.

vietnamilainen-kahvi-lasissa2

Ainakin Vii-voanissa Helsingissä näkyy olevan myytävänä vietnamilaista kahvia, samoin East Asian Martin verkkokaupassa on saanut sitä, josko se näkyy juuri nyt olevan loppuunmyyty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.