Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kokonainen yrttibroileri uunissa

2 kommenttia

Ihan parasta kanaa! Tein kokonaisen luomubroilerin uunissa Liemessä-blogin ohjeella. Tuunasin ohjetta puolittamalla voin määrän, ja niin siitä tuli minun makuuni juuri sopivaa. Valkosipulit laitoin kokonaisina kuorineen vuokaan ja muutama kynsi taisi sujahtaa myös kanan sisään. Pari lohkoa fenkolia vielä kanan täytteeksi. Mehevää ja maukasta, aivan ihanaa.

  • 1,5 kg maalaiskananpoika tai luomukana
  • ¼ sitruunaa
  • oliiviöljyä
  • 50 g voita
  • puoli kourallista tuoretta timjamia
  • puoli kourallista tuoretta rosmariinia
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • 1 kokonaisen valkosipulin kynnet kuorineen (laitoin vähemmin, ensi kerralla enemmän)
  • 2 pientä lohko fenkolia

Ota voi huoneenlämpöön puoli tuntia ennen yrttivoin valmistamista. Älä oikaise mikrossa kuten minä kerran koitin. Sulanutta voita on vaikeampi survoa kanan nahan alle.

Kuivaa kana talouspaperilla tai pyyhkeellä.

Pilko yrtit ja sekoita ne pehmeään voihin.

Irrota kanan nahka hellästi lihasta pujottamalla sormet nahan ja lihan väliin. Kurottele myös koipien nahan alle. Ota palasia voita kerrallaan ja ujuta ne nahan alle, myös reisiin ja koipiin ja vatsaonteloon. Jos olet oikein fakiiri, voit koettaa laittaa myös siipiin. Minä en yrittänytkään. Laita kana kannelliseen uunivuokaan, sivele hieman oliiviöljyä pintaan ja rouhi päälle mustapippuria ja ripottele sormisuolaa. Purista päälle ja vatsaonteloon sitruunaa. Laita kokonaisia, kuorellisia valkosipuleita vuoan pohjalle ja kanan vatsaonteloon. Laitoin reilun puolikkaan valkosipulin. Valkosipulin kynsiä olisi voinut olla enemmänkin, niin hyviä kynsistä tulee takki päällä, en chemise paistettuna.

Jätä vielä kansi pois, käytä jos kana ruskistuu liikaa.

Pese kädet kanan käsittelyn jälkeen ja ennen kuin tartut pippurimyllyyn. Tai käytä ohuita muovikäsineitä ja riisu käsineet ennen kuin käsittelet keittiötarvikkeita joiden peseminen on hankalaa ellei mahdotonta. Huolehdi veitsien ja leikkuulautojen puhdistamisesta tuoreen kanan käsittelyn jälkeen.

Paista kanaa ensin 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske lämpö 180 asteeseen ja kypsennä 50-60 minuuttia, riippuen kanan koosta. Isompi 1,7 kg maalaiskana voi vaatia yli tunnin kypsennyksen, pienempi alle 1,5 kg voi kypsyä alle tunnissa.

Sivele kanaa välillä vuoan pohjalle valuvalla rasvalla. Jos kana alkaa ruskistua liikaa, laita kansi päälle. Jos pinta ei ole liian rapean ruskea lopussa, laita grillivastus päälle. Näin saat rapean, lähes kaupan grillibroilerin veroisen pinnan.

Nosta tarjolle kuumalla lautasella, kaada vuokaan kertynyt kastike lautaselle tai kastikekulhoon. Koristele kana tuoreilla yrteillä.

Ohje on läheistä sukua tryffelivoikanalle. Pari vuotta vanhassa reseptissä olen näköjään käyttänyt oikein pursotinta voin ujuttamiseen. Turhaa, sanoisin nyt. Ronskisti vaan käsillä. Liemessä Jennin ohjeessa käytetään ensin kuumaa lämpöä ja sitten lasketaan uunin lämpö alemmaksi. Liekö se ollut se taika jolla tästä maalaiskanasta tuli erityisen mehevää. Mutta oli se tasaisessa 200 asteessakin paistettu tryffelivoikanakin hirmu hyvää. Pitää jatkaa vertailevia tutkimuksia.

Isosta kanasta riitti syötävää pariksi kolmeksi kerraksi. Keitin kananluista vielä liemen. Erittäin hyvin käytetty kana, sanoisin.

Muista keittiöhygienia!

Pese kaikki kanan kanssa kosketuksessa olleet välineet. Korostan tätä nyt sillä että juuri tätä kokatessani luin uutisia miten kanaan ei pitäisi koskea ollenkaan koska siitä voi tarttua vaarallisia bakteereja. Uutisen loppukaneetti oli kuitenkin ”riski on pieni”. Voita kanan nahan alle sulloessani ja useita kertoja käsiä prosessin aikana pestessäni, mietin miten ihmeessä tämä voisi tehdä ilman koskemista. No ne hanskat tietysti, mutta näinköhän ammattikeittiöissäkään aina hanskoja käytetään? Paha sanoa kun olen itse vain innokas amatööri.

Mutta hyvä aina palauttaa mieliin keittiön perushygienia. Älä pilko salaattia samalla leikkuulaudalla kuin leikkaat raakaa lihaa, kanaa tai kalaa, pesemättä välillä. Jos haluat pelata varman päälle, käytä dedikoituja leikkuulautoja ja tarvikkeita eri raaka-aineiden käsittelyyn. Minulla ei moiseen järjestelmällisyys riitä, toivottavasti säilyn hengissä ahkeralla käsien pesemillä ja tiskaamisella.

EDIT: Uutiset maalaiskananpojan tuotantoketjun ja ideologian muutoksista ovat syy miksi olen vaihtanut vanhoihin resepteihin tilalle luomubroilerin :(. Mielummin kallimpaa luomubroileria, harvemmin.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 thoughts on “Kokonainen yrttibroileri uunissa

  1. Fenkoli sopii varmasti kanan kanssa mainiosti! Kiva kun bongasit reseptin ja maistui 🙂 Ihan liian harvoin tulee enää kanaa tehtyä. Meidän lähikaupasta saa vain broileria. Luomubroileri tai edes Naapurin maalaiskana on pienen vaivan takana.

    • Kiitos Jenni hyvästä ohjeesta! Olen tehnyt aiemmin kokonaiset kanat tasaisessa 200 asteen lämmössä, mutta ehkä juuri tuo lämpötilan vaihtelut teki juuri sen erityisen mehevyyden? Fenkoli on paitsi hyvää myös kätevä täyte ja mehevöittäjä :). Täytyy toivoa vaan että kysyntä tekee tarjontaa ja hyviä kanoja saa tulevaisuudessa helpommin!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.