Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Herkkutatin metamorfoosi kampasimpukaksi

4 kommenttia

herkkutatti-kampa-haarukassa

Herkkutatin kiinteät jalat saavat pannulla uuden, merihenkisen elämän. Paista sentin paksuiksi leikatut tatin jalkapalat kuumalla pannulla ja saat alkupalaksi pinnalta karamellisoitunutta ja sisältä lohkeilevan, kiiltävän kaunista haarukoitavaa. Erehdyttävästi kampasimpukan näköistä ja ihanasti herkkutatin makuista.

Tattikausi alkoi Tampereella sopivasti kesäloman keskellä. Kannoin metsästä autolle onnellisuutta ja pursuilevan korin herkkutatteja. Herkkutattiliemeen sopivia jouduin jättämään metsään rutkasti. Tila korissa ja sienestäjän kantokyky loppui. Liemitarpeitakin tuli mukavasti kuituisemmista tatin jaloista.

Idea herkkutattien kokeilusta kampasimpukoiksi syntyi perheen vegaanien kanssa kun paistoimme kuningasosterivinokkaita kuten kampasimpukoita. Nämä lähi-villiversiot ovat aivan yhtä hyviä, ellei parempia!

Herkkutatti-kampasimpukat kahdelle alkupalaksi

  • herkkutatin jaloista parhaat palat
  • nokare tai kaksi voita
  • loraus oliiviöljyä
  • valkosipulin kynsi tai kaksi halkaistuna
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa

Leikkaa reilun sentin paksuisia paloja. Minun sienikampasimpukkani tulivat useammasta herkkutatin jalasta, leikkasin parhaat, kiinteimmät kohdat sentin paksuiksi.

Ota kunnon valurautapannu tai muu hyvä paistinpannu, joka kestää kuumuutta.

Laita voi pannulle, kuumenna pannu kuumaksi. Kun voi sulaa, lisää oliiviöljy. Mausta rasva valkosipulin kynnen puolikkailla, ripota puolet persiljasta pannulle. Sekoita, älä anna valkosipulin palaa kitkeräksi. Nosta valkosipulin palat pois ennen kärvähtämistä.

Lisää herkkutatin palat, paista 1–2 minuuttia tai kunnes pinta on kunnolla ruskistunut. Mausta mustapippurilla, persiljalla ja sormisuolalla.

Käännä, mausta toinen puoli. Paista kunnes toinenkin puoli on karamellisoitunut kauniisti. Älä kypsennä liikaa, parhaimmillaan tattikampasimpukat lohkeilevat kauniisti sisältä, ihan kuin esikuvansakin.

Ripauta tuoretta persiljaa päälle ennen tarjoilua.

Vegaanisia herkkutatti-kampasimpukoista saat paistamalla vegaanisessa margariinissa ja oliiviöljyssä.

Loput herkkutatin jalat ja lakit voit käyttää taivaalliseen tattipaistokseen.

Jos haluat pitää kampasimpukkasi ja herkkutattisi ihan sellaisenaan, mutta yhdessä, kokeile herkkutatti-spelttirisottoa kampasimpukoilla.

herkkutatti-kampasimpukat-pannulla

4 thoughts on “Herkkutatin metamorfoosi kampasimpukaksi

  1. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Kunhan maltan käyttää jalkoja muuhunkin kuin juuri postaamaani nyhtötattiin 😉

  2. Olipas oiva ohje! Seuraavat pienokaiset menevät sitten lakeista sipseiksi ja jalat uudestaan simpukoiksi. Täällä Kemiönsaaressa ei ainakaan meikäläisen kulkupaikoilla ole mitään tattivyöryä, mutta kehnäsieniä tuli aamukäynnillä ruokaan tai kahteen. Ja pihanurmella on herkkusientä – nämä on ne ainoat kaksi aikuisena opeteltua, kylän vanhamummo hoiti meilläkin perusopetuksen.

    • Hienoa sielläkin on taidot siirretty sukupolvelta toiselle. Herkkusieniä aina sihtaan todella tarkkaan kun pelkään sotkevan ne valkoiseen kärpässieneen. Toivottavasti tattivyöry vielä iskee sinne!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.