Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vappumenu: omatekoisia sipsejä, lohisalaattia, parsaa ja tietysti latva-artisokkaa

parsat-kastike

Kevättä lautasella! Kevyt, mutta runsaan makuinen emulsiokastike valkoviinistä ja luomumunista parsalle.

Vappuillan kekkerien tai wappubrunssin menu syntyy raikkaan ja ruokaisan lohisalaatin ympärille. Kevään juhlaan sopii hyvin parsa ja latva-artisokka. Perunalastujen sijaan maistuvat kotitekoiset sipsit punajuuresta, selleristä, maa-artisokasta ja lehtikaalista. Meillä sipaistaan sämpylän päälle vielä tryffelivoita. Juomaksi juhlan kunniaksi shampanjaa tai kuohuviiniä. Jos kuplat eivät nappaa, rapea riesling kantaa tämän menun mainiosti.

Vappumenu

Parsaa valkoviini-munakastikkeessa

Latva-artisokkia kylmällä mantelikastikkeella

Lohisalaattia luomumunilla ja pähkinöillä

Lehtikaalisipsit Chocochilin tapaan

Juuressipsejä Soul Kitchenin tapaan

Sämpylöitä ja tryffelivoita

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado tuovat ruokaisuutta salaattiin: Porkkana ja erilaiset siemenet ja pähkinät antavat hampaille puuhaa.

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado tuovat ruokaisuutta salaattiin: Porkkana ja erilaiset siemenet ja pähkinät antavat hampaille puuhaa. Kastike syntyy oliiviöljystä ja sitruunasta mausteilla. Myös vihreä parsa voisi sopia tähän, wapun kunniaksi.

Kotitekoisia juuressipsejä

Kotitekoisia sipsejä voi tehdä vaikka punajuuresta, porkkanasta, selleristä, maa-artisokasta… Leikkaa ohuita, tasaisen kokoisia viipaleita. Mandolino olisi hyvä väline, mutta meiltä sellainen vielä puuttuu. Mausta hyvällä öljyllä ja suolalla tai ripauta johonkin sipsilajiin vaikka chilijauhetta. Ohjeita löytyy monesta blogista, katso esim. Soul Kitchenin ohje.

Muutama kikka lehtikaalisipseille

Lehtikaalisipsejä on kokeiltu muutaman kerran ja aika usein mennyt mönkään. Muutama oppi pieleen menneistä:

Lehtikaalit kannattaa huuhtoa, jotta pieni kitkeryys saadaan pois. Huolehdi, että lehtikaalien ehtivät kuivua hyvin ennen maustamista ja paistamista. Auringossa kuivattaminen oli hyvä idea. Luomuinen kylmäpuristettu rypsiöljy sopii paremmin kuin oliiviöljy. Sormisuolaa! Lehtikaali pilaantuu pian jääkaapissa, joten ei kannata ostaa liian ajoissa.

Älä laita liian paksua kerrosta pellille. 500 g menee kahdelle pellille. Kiertoilmauunissa 180 astetta, 10 min. Valppaana, ettei sipsit pala…

Juhlajuomaksi ylivertaisin on tietysti shampanja. Alkostakin löytyvä Velvet Clicquot Brut tarttuu usein lentokenttähinnalla mukaan. Omasta kellarista juhlaan löytyy Lasallen shampanjaa. Kuohuviineistä passeli on italaialainen shampanjamenetelmällä tehty Rotari,  löytyy Alkosta.  Maljoja voi nostella myös Katalonian Cavalla tai ilman kuplia vaikkapa Wolbergerin rieslingillä.

Lehtikaalisipsit aiheuttavat pientä riippuvuutta. Huuhtele, kuivaa hyvin, vahdi uunia hartaasti!

Rapeat, suolaiset, vihreän makuiset lehtikaalisipsit aiheuttavat pientä riippuvuutta. Käytä tuoreita lehtikaaleja, huuhtele, kuivaa hyvin, käytä hyvää öljyä ja suolaa, ja eritoten vahdi uunia hartaasti!

Kylmä mantelikastike on kermaisen täyteläinen, kermaa näkemättäkään.

Kylmä mantelikastike on kermaisen täyteläinen, kermaa näkemättäkään. Hapan-imelän ja emäksisten makujen iki-ihana liitto. Dippaa ja nauti.

Sipsejä punajuuresta, porkkanoista ja maa-artisokista.

Sipsejä punajuuresta, porkkanoista ja maa-artisokista.

.

Kommentointi on suljettu.