Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hasselbackatut tryffeliset punajuuret

2 kommenttia

Tänä syksynä juuri punajuuri ollut suuri suosikkini. Olen paahtanut sitä kokonaisena ja maustanut vuohenjuustolla, olen tehnyt pyreetä ja maustanut speltin keitinvettä. Jouluna punajuurta on varmasti pöydässä jossain muodossa.

Hannan Sopassa oli maustettu punajuuria tryffeliöljyllä. Miten hyvä idea! Kotitekoinen tryffeliöljykin oli ehtinyt tekeytyä sopivasti.

Halusin myös kokeilla miten hasselbackaus toimisi punajuurelle. Myskikurpitsan kanssa se on mainio tekniikka uittaa makuja kasvikseen.

Tein tryffelipunajuuria kahdella eri tapaa. Ensimmäisellä kertaa maustoin ne pelkällä tryffeliöljyllä. Toisella kertaa viipaloin siivujen väliin myös tuoretta tryffeliä. Molemmat olivat ihanaa herkkua! Kotimainen tryffeli sopii punajuureen niin hyvin.

Kotimaisesta tryffelistä itse tehdyällä tryffeliöljyllä maustettu oli hienostuneen makuista. Tuore tryffeli tryffeliöljyn lisäksi toi punajuurelle tietysti vahvemman maun ja hieman maanläheisemmät maut nousivat punajuuresta esiin.

Tryffeliset punajuuret hasselbackattuna

  • 4 luomupunajuurta
  • 2 rkl tryffeliöljyä ja/tai 3-4 g tuoretta tryffeliä
  • suolaa keitinveteen
  • vettä

Pese punajuuret hyvin harjalla. Olen tänä syksynä syönyt punajuureni kuorineen. Kuoret ovat hyvän makuisia, en ymmärrä miksi olen aina nähnyt kuorimisen vaivan, saati saanut aikaan sen sotkun sormiin, leikkuulautaan ja kaikkialle lähietäisyydelle.

Laita kattilaan sen verran vettä, että punajuuret peittyvät reilusti. Nosta vesi kiehuvaksi ja lisää suolaa.

Keitä 20-30 minuuttia tai kunnes haarukka pystyy punajuureen, mutta siinä on vielä vähän vastusta.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kaada vesi pois ja jäähdytä punajuuria niin, että niitä pystyy käsittelemään.

Leikkaa naattiosa pois, niin että pohjasta tulee tasainen. Laita punajuuri leikkuulaudalle pohja alaspäin ja aseta molemmille puolille puiset paistinlastat. Niillä saat hallittua ettei veitsi viillä pohjaan asti. Katso tästä myskikurpitsaohjeesta osviittaa leikkaustekniikkaan.

Leikkaa sivulta ensin varovasti ja tarkasti ettei veitsi viillä pyöreän punajuuren kylkeä irti pohjasta. Siivuta parin kolmen millin välein, mutta älä leikkaa pohjaan saakka. Käy läpi kaikki punajuuret näin.

Nosta punajuuret uunivuokaan. Kaada päälle tryffeliöljyä. Raottele varovasti vähän viiltoja, että maut pääsevät imeytymään.

Jos käytät tuoretta tryffeliä, viipaloi sieni ohuiksi siivuiksi. Mausta ensin punajuuri oliiviöljyllä ja laita muutamaan viiltoon tryffelisiivu.

Nosta vuoka uuniin ja paista 15 minuuttia.

Tarjoa sellaisenaan tai lisukkeena.

Punajuuret säilyvät jääkaapissa hyvin muutaman päivän. Jos teet juhlavalmisteluja, voit tehdä nämä hyvissä ajoin. Lämmitä punajuuria 10 minuuttia uunissa ennen tarjoilua.

Kummankin tryffeliversion kanssa lasissa maistuu Matuan Pinot Noir. Olenkin aivan rakastanut Matuan ja punajuuren yhdistelmään, siitä lähtien kun löysin Siskot kokkaa -suosituksen. Jopa niin paljon, että tarjosin sitä tryffelilohen kanssa viikonlopun vieraille. Koska lisukkeena oli tryffelipunajuurta. Miksei päälisuke voi joskus määrittää viiniä?

Tryffelipunajuuria tulee olemaan meidän joulupöydässä! Ulkona tuiskuttavasta lumen määrästä päätällen voi tuore tryffeli olla pois listalta. Ellei lumet taas sula, sittenhän vielä voi mennä tryffelimetsälle. Lumikaan ei  koiria haittaa, mutta minua alkaa jo vähän kyllästyttää tämän syksyn tryffelikelit.

 

2 thoughts on “Hasselbackatut tryffeliset punajuuret

  1. Oh my, kuulostaa jumalaiselta! Pitääpä ehdottaa näitä meidänkin joulupöytään ❤

    • Kiitos!! Nämä niin menee meilläkin joulupöytään. Vaikka muuten ei perinteinen jouluruoka nappaa, mutta punajuuri on ihanaa!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.