Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ihana vaihtoehtoinen joulumenu 2017

Jätä kommentti

Aattona ankkaa, vadelma- tai viikunakastikkeella.

Meillä ei syödä perinteistä jouluruokaa, koska se ei kenellekään maistu. Sen sijaan juhlimme joulua nauttimalla siitä mikä on meistä herkullisinta. Juuren ravintoloitsija Ilja Björskin sanoi Hesarissa, että jouluna saa syödä mistä tykkää. Meillä on tätä harrastettu jo kauan. Tytär toivoo joulupöytään usein graavikaloja ja ankanrintaa. Jos jokin on perheemme joulupöydän perinne, niin ankanrinta viikunakastikkeessa.

Sivun lopusta löytyy lista menneiden joulujen menuista, aatosta tapaniin. Monesti joulupöydän käsikirjoitus on elänyt ihan viime metreille, riippuen siitä mitä hyviä ihania aineksia löytyy.

Jo vuonna 2012 kirjoitinkin siitä, että jouluun on valmistauduttava hyvissä ajoin, jos ei halua syödä pelkkää jouluruokaa. Kaupat pursuavat joulun alla vain kinkkuja ja laatikoita. Missä ankat, helmikanat, possun kyljet? Olisiko nyt vuodet tehneet tehtävänsä ja kauppojen valikoima olisi laajempi? Olen tosin varustellut pakastimen jo hyvissä ajoin jouluun. Sieltä löytyy vasikkaa pataan, villisian kylkeä ja sitä ankkaa.

Ostin myös graavikalat jo. Aion kokeilla miten kalat graavaantuvat sulaessaan, Molekyyligastroniamian tyyliin.

Aattona kalaa ja ankkaa

Aattoaamuun kuuluu riisipuuro, voisilmällä. Sillä pärjääkin päivälliseen asti.

Alkuun graavattua siikaa ja lohta sekä kenties kylmäsavulohta. Kalojen kuljettimeksi aion leipoa jälleen 10 tunnin saaristolaisleipää. Ellen innostu vielä uudelleen tekemään karjalanpiirakoita pastakoneella.

Pääruoaksi jo perinteeksi muodostunut ankanrintaa ja jasminriisiä. Tai ehkä spelttiä punajuurien keitinliemessä tehtynä. Oheen tulee ehdottomasti punajuuria tryffelillä. Ja muita uunissa haudutettuja kasviksia, porkkanoita ja palsternakkoja.

Viinivalinta on sinusta kiinni. Jos täsmäät viinin maistumaan ankan kanssa, valitse Bouchard. Jos taas painotat punajuurta, valitse Matua Pinot Noir. Teet samalla valinnan myös vanhan maailman burgundilaisen ja uuden maailman pinotin välillä. Minun suosikkini on ollut kauan Bouchard, mutta se on jossain välissä vaihtanut viiniään. Uudempinkin Bouchard maistuu ankan kanssa.

Aaton menu

Graavikalaa: lohta, siikaa, kuhaa, saaristolaisleipää

Léon Beyer Riesling Reserve 2015

*******

Ankanrintaa viikunakastikkeessa

Jasminriisiä tai punajuurien keitinvedessä keitettyä spelttiä

Punajuuria ja tryffeliä

Hunajalla höystettyjä porkkanoita ja palsternakkoja uunissa

Bouchard La Vignée Pinot Noir 2015

*******

Juustoja

*******

Joulutorttuja glögisellä viikunahillolla

Joulupäivä

Joulupäivän aamuksi on tiedossa vadelmaista kaurapuuroa, superherkullista kertoi perheen opiskelija. Jännityksellä odotan.

Lounaaksi kevyttä kurpitsasosekeittoa Curtis Stonen tyyliin ja voitaikinakierteitä.

Reippaan ja lumisen (1) koirakävelyn jälkeen maistuu siideriglögi ja viikunahilloiset tortut.

Joulupäivän päivällinen alkaa kanelirippusella maustetuilla persimoneilla, parman kinkkuun tai Tammisen kotimaiseen ilmakuivattuun herkkuun käärittynä.

Pääruoaksi teen rapeanahkaista crackling -possua villisian kyljestä. Oheen paahdamme pannulla oman maan viimeisiä pikkuperunoita. Possu kaipaa oheen raikasta salaattia, mikä voi pohjautua aaton uunijuureksin ja sitrushedelmiin. Tosin kuulin toiveita myös raikkaasta mangosalsasta. Se voisikin olla mainio rapean ja rasvaisen possun kyljen oheen.

Cracklingin kanssa ajattelin kokeilla Frappatoa, josta löytyy varmasti hyvää hapokkuutta possun nahkalle ja rasvalle.

Jälkiruoaksi kourallinen pähkinöitä ja toinen tai kolmaskin pukin tuomia irtokarkkeja.

Joulupäivän menu

Persimonia, kanelia ja ilmakuivattua kinkkua

*******

Villisian kylkeä rapeaksi paahdettuna (kuuntele videolta kun se raksahtaa!)

Mangosalsaa

Pannulla paahdettuja pikkuperunoita

Santa Tresa Organic Frappato 2016

*******

Pähkinöitä

*******

Karkkeja

Tapaninpäivä

Tapaninpäivänä pakastin on paras kaveri. Loput graavikalat kannattaa syödä viimeistään lounaalla salaatissa, edellisten iltojen juuresten kanssa.

Illaksi kalat vaihtuvat pakasteesta sulatettaviin kampasimpukoihin. Pääruoaksi herkkutattien maustamaa vasikkapataa pehmeän Valpolicellan kanssa, vaikka Zenaton palkitun ja ihanan Ripasson kanssa.

Rosollin ja etikkaisen punajuurimaailman sijaan meillä maistuu uunissa kokonaisena paahdettu punajuuri, vuohenjuustolla tai sellaisenaan.

Tapanin dinneri

Kampasimpukkaa tryffelillä

Adam Pinot Gris Reserve

*******

Vasikanpataa herkkutateilla

Uunissa voissa paahdettua palsternakkaa

Kokonaisia punajuuria uunissa

Herneitä pakkasesta

Zenato Valpolicella Ripasso

Edellisten joulujen menut

Vuoden 2016 vaihtoehtoinen joulumenu oli tarjolla alkupaloiksi graavikaloja, kampasimpukkaa appelsiinikastikkeella, maa-artisokkakeittoa. Pääruoaksi aattona ankkaa, joulupäivänä, joulupäivänä karamellisoitua naudan rintaa, Tapanina misomarinoituja possun suikaleita. Jälkkäriksi pipareita tai piparinmakuista rahkapiirakkaa persimoneilla, lakumanteleita sekä glögin makuisia joulutorttuja.

Ihana vaihtoehtoinen joulumenu 2015 piti sisällään jälleen ankkaa (tosiaan perinne), hitaasti haudutettua possun kylkeä paloina ja italialaisittain maustettua naudanpataa, stufatoa. Alkupalaksi graavattuja kaloja sellaisenaan ja saaristolaisleivän päälle, lehtikaalia ja savulohta. Jälkkäriksi suomalaisia herkkujuustoja (Väinö, my love!), lakumanteleita ja lakritsia pukin kontista. Tapanina kevenettiin jo hitusen, oman puun Åkero-talviomenia, sellaisenaan.

Vuoden 2014 joulumenussa oli ankan lisäksi chilistä mustekalapastaa, vasikkapataa fenkolilla tai karitsaa punaviinissä. Alkupaloiksi ehdolla oli rosepippurisia kampasimpukoita, tiikerirapuja yrtti-voikastikkeessa tai kalalajiltema.

Vuoden 2013 joulumenu sisälsi nyhtöhirveä mäntykastikkeessa, kaniinia pancetan kanssa ja hidasta karitsanpotkaa. Alkupalaksi tarjolla oli kampasimpukoita ja jättirapuja mustatorvisienillä, kylmäsavulohta ruisnapeilla sekä graavikalojen lisäksi rieslingissä pikamarinoitua siikaa ja kuhaa.

Vuoden 2012 joulumenu oli tipuisa: helmikanan rintaa, pippurista kevätkanan poikaa ja ankkaa. Selvästikin, jos jokin jouluruokaperinne meillä on, on se ihana viikunakastikkeinen ankanrinta.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.