Palsternakankuorisipsit syntyivät fritatun mustekalan jälkijunassa. Valmistelin mustekalarenkaita alkupalaksi. Pääruoan lisukkeeksi aioin paahtaa palsternakkaa uunissa, ja jokin muisto aivoissa yhdisti palsternakan kuoret ja uppopaistamisen. Pesin siis palsternakan perusteellisesti, kuivasin ja kuorin. Uppopaistoin kuoret. Ah miten yksinkertaisen hyvää!
Fritatut palsternakan kuoret
- isohkon palsternakan kuoret pestynä ja kuivattuna
- rypsiöljyä pari senttiä kattilan pohjalle
- sormisuolaa
Valitse iso ja nättikuorinen palsternakka. Tässä maaliskuun alkaessa alkaa olla jo vaikea löytää kaupasta kauniita (ja hyväkuntoisia) palsternakkoja, mutta useimmiten kolhut ei haittaa, koska kuoret menevät kompostiin. Nyt ei syntynyt sitäkään semihävikkiä.
Pese palsternakat harjalla, kuivaa hyvin ja kuori.
Laita hollille valmiiksi lautaselle talouspaperia, johon voit nostella öljyiset sipsit valumaan.
Kuumenna rypsiöljy korkeareunaisessa kattilassa. Testaa kuumuus perinteisesti leipäpalalla tai mittarilla (goolaa lämpötila, mulla ei ole semmosta mittaria). Kun leivänpala ruskistuu minuutissa nätiksi, on öljy valmista.
Ripottele kuoria varovasti öljyyn. Jos satsisi on iso, kypsennä erissä. Tölvi lastalla kuoria hieman erilleen, jos ne tinkivät ryhmäytymään liian tiiviiisti.
Nosta reikäkauhalla ruskistuneet kuoret talouspaperin päälle. Ripottele päälle sormisuolaa, ota paperin nurkista kiinni, hölskytä suola kiinni ja ylimääräinen öljy pois.
Hävikkisipsejä voi tehdä myös perunankuoria uppopaistamalla. Vähän erilaisia sipsejä syntyy paahtamalla uunissa rapeaksi esimerkiksi bataattia ja muun sorttisisia juureslastuja. Ja tietysti lehtikaalia, uunissa tai pannulla rapeaksi paistamalla.
29.2.2020 17:23
Kasvisten kuoret ovat tosi ihania sipsiaineksia:) Täällä ei ole palsternakkaa jostain syystä (sellerijuurta sen sijaan..:) mutta olen postannut bataattikuorisipseistä, jotka myös ovat tosi ihania. Tosi nätit sipsiti palsternakasta:)
4.3.2020 20:13
Mitään ei heitetä hukkaan! Oikeastihan tämmönen uppopaistaminen on harvinaista herkkua, ei passaa ihan jokaista kasvista kuoria öljyyn. Mutta uunissa tulee tosiaan myös hyviä sipsejä :).
Joskus (harvoin) kun oikeita kokonaisia lautasannoksia suunnittelen, kaipaan jotain rapeaa pehmeiden koostumusten joukkoon. Silloin pitää muistaa kuorisipsit.
29.2.2020 17:24
Tein ne tosin uunissa,mutta olivat niinkin hyviä. Uppopaistaminen tietenkin tekee kuorista ihan täydellisen hyviä.