Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kaikki irti herkkutatista

4 kommenttia

harkkutatticarpaccio2

Oletko harmitellut kun kotiin kantamasi ihana herkkutatti osoittautuukin madonsyömäksi? Ei hätää, voit käyttää sen herkkutattiliemeen. Keitä liemi kokoon ja pakasta kuutioiksi jääpalarasiossa. Saat talven tattiliemet helposti!

Onko jokin herkkutatti niin kaunis ja täysin virheetön että tuntuu lähes rikokselta pilkkoa se tattipaistokseen. Oletko kokeillut tatticarpacciota, tuota italialaisten suurta herkkua ja kunnianosoitusta täydellisille tateille?

Kävin eilen tatissa ja tulin sieltä pois vihreäpillisten jo paremman päivänsä nähneiden sienien, parin täydellisen kauniin kivitatin sekä muutaman välimuodon kanssa. Tein tattiliemikuutioita, tatticarpacciota ja trifolatia, tattipaistosta.

Kun tuoreilla tateilla on herkuteltu tarpeeksi, alkaa se hamstraaminen! Pakastimessa on oltava kokoonkeitettyjä tatteja ja paljon! Edelliset ovat vuodelta 2014, sillä viime syksynähän ei juuri herkkutatteja löytynyt. Herkkutatteja kuluu keittiössäni talvella paljon: lammaspataan, vasikkapataankanapataan, tattirisottoon.

herkkutattiliemi

kuutiot-pakkasessa

Kokoonkeitetty, jäähtynyt herkkutattiliemi pakastettuna jääpalarasiassa. Seuraavaksi siirrän ne pakasterasiaan tai pakastepussiin.

herkkutattipaistos-2

Italialainen herkkutattipaistos eli trifolati eroaa suomalaisesta versiosta sillä että ainekset laitetaan eri järjestyksessä. Ihmeellinen juttu, trifolati on niin herkullista että järjestyksellä on väliä!

Säilön herkkutatit yksinkertaisesti pilkkomalla ne ja keittämällä hiljalleen sen verran että sienistä irtoaa neste. Pakastan ne omassa nesteessään. 0,3 dl rasia on juuri sopivan kokoinen annos lähes mihin pataan tattiherkuksi. Omassa liemessään pakastettuna herkkutattien maku säilyy minun mielestäni parhaiten. Kuivaaminen on tietysti hyvä konsti, mutta en ole viitsinyt investoida kuivuriin kun tämä pakastamismetodi toimii maun puolesta niin hyvin.

vasikkaa-herkkutatteja

Vasikan lapaa herkkutateilla, nam! Kippaan vain sulatetut, omassa liemessään pakastetut herkkutatit lihapataan siinä vaiheessa kun ohje sanoo lisää sienet. Takuuvarmasti hyvää!

4 thoughts on “Kaikki irti herkkutatista

  1. Herkkutatteja on täälläkin ollut paljon mutta ainakin 95% on valmiiksi syötyjä. On siitä onneksi kuivuriin ja lautasellekin päätynyt ihan mukavasti. Kahden vuoden takainen loistosaalis olikin jo melkein lopussa, viime kesänä tuli vain muutama irrallinen yksilö. Nyt sitten odotellaan, tulisiko syksyllä toinen, toukaton sato! ”Paimentava sienikoiramme” on tähän mennessä osoittanut kiinnostusta vain kanttarelleihin napostelemalla taitetut jalat.

  2. Toivottavasti tämä tattisato jatkuu vielä ja uutta pukkaa kohta, olen vasta nyt ehtinyt reissusta tattipuuhiin! Koirahan osoittaa sienikoiran elkeitä :D!

  3. Multa puuttuu enää tatit…

    • Se on tää maantiede! Eilen Tampwreella oli paljon pilaantuneita tatteja, niinkin pilaantuneita etten ottanut edes liemiaineiksi. Mutta muutama ihan kelpo, iso kattilallinen liemitatteja ja paaljon kantarelleja :). Siinä hujahti puoli päivää kevyesti metsässä ja sieniä käsitellessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.