Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pannulla paistettu made

Jätä kommentti

Madeaika on parhaimmillaan ja nyt kannattaa nauttia. Ihan pannulla paistettuna, sellaisenaan mateen herkkä ja hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa.

Ohjeen lopusta löydät myös kolme madekeiton ohjetta ja kolme mausteisemman matikkaruuan reseptiä.

Paistettu made kahdelle

  • 1 isohko made (mäti talteen, ruodot ja pää liemitarpeiksi)
  • vehnäjauhoja
  • mustapippuria myllystä
  • valkopippuria myllystä
  • sormisuolaa
  • oliiviöljyä ja voita

Jos sinulla on palveleva kalakauppa, pyydä made nyljettynä ja fileoituna, ota talteen perkeet liemitarpeiksi. Muuten nylje made, suolista ja fileoi. (Keitä nahasta, ruodoista ja päästä liemi, pakasta mäti. Vinkit mädin käsittelyyn löydät bliniohjeesta.)

Fileointi vaatii päättäväisi otteita. Jos kerralla et saa selkeitä fileitä irti, ei haittaa. Leikkaa ruodosta irti kaikki liha, pienetkin biitit voi paistaa.

Erälehdestä löytyy hyvät ohjeet mateen käsittelyyn. Ensi kerralla kokeilen tuota kahdessa erässä fileointia. Nyt vain vedin kaksi fileettä ja koetin parhaan mukaan leikata fileerausveitsellä kylkiruodot pois fileestä.

Laita lautaselle vehnäjauhoja ja jauhota nopeasti fileepalat. Usein ohjeissa näkee että pippurit ja suolat sekoitetaan jauhoihin. Minä en koskaan osu mittasuhteissa täydellisesti maaliin, jauhoja on liikaa ja mausteita siis loppupeleissä liian vähän. Siispä jauhotan fileet ensin ja maustan ne erikseen. Nostele jauhotetut toiselle lautaselle, ripota sormisuolaa ja rouhi mustapippuria molemmin puolin.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä, lisää reipas nokare voita kun öljy alkaa liikkua. Kun voin kuohu alkaa laantua, nostele kalafileet pannulle. Paina lastalla käpristyviä fileepaloja päättäväisesti pannua vasten. Käännä varovasti, etenkin jos kala ehti kypsyä ekalta kyljeltä kovin. Paista pari minuuttia puoleltaan, tarkkaile kypsymistä, aika riippuu tietysti palan paksuudesta.

Tarjoa perunamuussin ja rapean, raikkaan salaatin kanssa.

Nautimme mateen kanssa Viinilehden vuoden 2020 hanaviiniksi valitsemaa Tommasi Pinot Grigiota. Viini toimi oikein passelisti paistetun mateen kanssa.

Kolme matikkakeittoa ja kolme mausteisempaa ideaa mateelle

Perinteinen madekeitto

Maidoton madekeitto

Kurkumainen madekeitto

Mademuhennosta muskottipähkinällä ja vegaaniviiniä

Vihreä madecurry

Madetta sahramikastikkeessa

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.