Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Vappumenut vegaaneille, kalan ja lihan syöjille

2 kommenttia

Tänä vuonna vappua vietetään monessa suunnassa pienemmällä porukalla. Vappumenun suunnittelun kannalta se voi olla hyväkin asia. Monesti vappuaaton ja -päivän ruoat ja juomat mietitään määrän ja helppouden kautta. Pienemmälle joukolle voi satsata eri tavalla, suunnitella hallitun päivällisen noutopöydän sijaan. Kokosin menut vegaaneille, kalan rakastajille ja lihan syöjille.

Alkupalaksi parsaa kylmäsavulohella, avokadolla tai pekonilla

Parsaa kylmäsavulohen kera.

Parsaa vegaaneille: parsan, avokadon ja veriappelsiin yhdistelmä on koukuttava!

Parsaa ja pekonia

Pääruoaksi The Stew, lohta tai tomahawk-pihviä

Kalanrakastajille maistuu meheväksi pannulla kypsyvä lohifilee. Katso koetellut vinkit miten saat lohen just sopivan kypsäksi.

Vegaanien pääruoaksi The Stew, ihanan keltaista, pehmeää, rapeaa ja ruokaisaa kikhernepataa. Tämäkin kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, maut vain paranevat tekeytyessään.

Carnivoleja varmasti sykähdyttää kun nostat pöytään ison tomahawk-pihvin. Jos ja kun grillikelit eivät satu kohdalla, syntyy takuuvarman mehevä pihvi pannulla, uunissa viimeisteltynä.

Jos kauppasi valikoimasta ei löyty tomahawk-pihvejä, kokeile tätä ihanan keväisiä jauhelihapihvejä. Nämä voi tehdä naudan tai vasikan jauhelihasta.

Lisukkeet

Nyt on juuri oikea aika semiuusien perunoiden paahtamiselle. Semiuudet ovat niitä Etelä-Euroopasta tulevia uudehkoja perunoita, jotka eivät missään nimessä ole uusia perunoita, mutta eivät edellisen syksyn pottujakaan.

Parsan lisäksi kevään merkki on varhaiskaali. Grillaa tai paahda uunissa.

Waldorfiin salaatti maistuu kaikille. Kätevää Waldorfissa on se, että salaatin voi ja kannattaakin esivalmistella edellisenä päivänä, niin maut voivat tekeytyä. Valitse salaatinkastikkeeseen ainekset syöjien mukaan: kermafraichea vegaaneille (minusta muuten parhaan makuista vaikka en olekaan vegaani), laktoositonta ranskankermaa tai vaikka Benecol-jugurttia. Salaatti on riittoisaa ja hyvin säilyvää. Maistuu muuten vappupäivänäkin, joten tee reilu annos.

Vappuyöpalaksi tai vappubrunssiksi/brunneriksi

Waldorfin salaatti säilyy hyvin jääkaapissa, joten sen voi tehdä odottamaan tarjoilu vaikka jo aatonaattona.

Savulohipiirakka on myös kätevä etukäteen valmisteltava. Tee piirakkaa pakastimeen, sulata ja lämmitä tarjolle.

Edellisten vuosien vappumenut

Vappubileet vuoden 2019 malliin
Parsapainotteinen vappu pinxtotyyliin 2018
Salaattivappu 2017
Grillivappu 2016
Grillivappu 2015 ja plan B grilliaineksille säiden sattuessa
Lihaisa vappumenu 2014, parsaa ja cavaa unohtamatta
Vappumenu 2013: omatekoisia sipsejä, lohisalaattia, parsaa ja tietysti latva-artisokkaa

Varhaiskaalisalaatti on yhtä varma kevään merkki kuin kurkiaurat. Ohje löytyy vuoden 2019 vappumenusta.

Gillatun picanhan ohje löytyy grillivapun 2016 ohjeista.

Kylmäsavulohi, kananmuna ja avokado vappupäivän salaatiin? Ohje löytyy kevään 2014 vappumenusta.

2 thoughts on “Vappumenut vegaaneille, kalan ja lihan syöjille

  1. Ihania herkkuja, etenkin savulohipiirakka! Hyvää vapppua:) Välillä ajattelen että olisi ollut paljon helpompaa viettää tämä korona-aika Suomessa; täällä kaikkina pyhinä/juhlina ulkonaliikkumiskielto,. kuten nyt tälläkin viikolla.

    • Hyvää ja herkullista vappua sinnekin! Täällä on sentään vielä saanut metsään mennä, mikä on mulle ja koirille tärkeintä, kaupungilla huljaaminen ei niinkään. Vaikka kauppahallia kaipaan. Ehkä mä sinne vielä joku päivä kasvosuojuksen kanssa rohkenen.
      Toivottavasti sielläkin ennen kesää ulkonaliikkumiskiellot loppuu!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.