Jo kymmenes vaihtoehtoinen joulumenu! Meillä on tosin paljon pidempään syöty ihan omia herkkuja, perinteisten kinkku-laatikkojen sijaan. Vaihtoehtoisten joulumenujen suosiosta päätellen monelle muullekaan ei aina maistu jouluruuat, ainakaan koko joulua.
Me syömme jouluna sitä mikä on milloinkin kaikkein mieleisintä. Monesti ankkaa viikunakastikkeella, pippurista kevätkananpoikaa tai kampasimpukoita. Perheen vegaanien myötä ainakin yhtenä joulupäivänä pöytään katetaan pelkkiä vegeherkkuja.
Vegaaninen aatto
Alkuun
Pääruuaksi
- tomaattista stifadoa oumphilla (tai vegekanalla)
- uunissa paahdettuja lohkoperunoita
Lisukkeeksi

- uunissa paahdettuja punajuuria (pyöreätkin käy, ilman ohjeessa olevaa vuohenjuustoa)
- porkkalaa
Viinilasiin kaadamme pehmeää vegaanista alkuviiniä Pietraa.
iltapalaksi 10 tunnin leipää porkkalalla
Jälkkäriksi pöytään nostetaan suklaasalamia ja vegaanipipareita.
Joulupäivän vegaaniaamu liukuu kohti takkapihvi dinneriä
Joulupäivä alkaa myöhäisellä aamiaisella, kauramaitoon mikrossa kypsennetyllä riisipuurolla. Oheen 10 tunnin saaristolaisleipää ja porkkalaa päälle, ah.
Joulupäivän päivällinen

Alkuun ihanan jouluisia, kanelilla maustettuja persimoneja, parmankinkkuun käärittynä
Pääruuaksi takkapihvi tai jos kakluunin lämmitys ei osu just kohilleen, onnistuu petite tender herkullisesti pannullakin.

Joulun kunniaksi kaivan kellarista Candialle Classicon. Tarjoa parasta pihviviiniä, Chiantia tai Montalcinon Brunelloa.
Lisukkeeksi
- Passion punajuuria (ohje tulossa!)
- Parmankinkkuun vyötettyjä porkkanoita
Jälkiruoaksi lakritsilla maustettuja manteleita
Tapaninpäivänä mätiä ja confattua sorsaa
Arvoin pitkään tehdäkö jo perinteiseksi muodostunutta kevätkananpoikaa kakluunissa, mutta päädyinkin sorsaan. Pakastimessa odottaa sorsan koipia useamman sorsa-aterian myötä. Ostan usein kokonaisen sorsan, leikkaan fileet ja koivet sekä siivet erikseen, paistan fileet ja pakastan koivet ja siivet konffattavaksi.
Alkuruuaksi joulunpyhät hyvin pakastimessa säilyviä mätejä ja jos kylmäsavulohta on säästynyt saaristolaisleivän särpijäisistä, sitä vielä tarjolle.
Alkuun
- mateenmätiä (katso täältä ohje mädin puhdistamiseen)
- lohenmätiä
- silputtua punasipulia
- vatkattua smetanaa
- kylmäsavulohta
Pääruuaksi
- ankanrasvassa kypsennettyjä sorsan koipia ja siipiä
- karpalokastiketta (ohje löytyy sorsanfile -ohjeen ohesta, samoin viinisuositus)
- keitettyä spelttiä
- balsamicopunajuuria
- raikasta salaattia
Jälkkäriksi
- joulukarkkeja eli irtsareita
Jos näistä ei löydy mieleisiä vaihtoehtoja perinteiselle jouluruualle, tsekkaa edellisten joulujen menut.
- 2020 aattona Vege-Wellingtonia ja the Stew eli vegaaninen pata kikherneistä, joulupäivänä Iberico-possua ja tapanina sitä ankkaa viikunakastikkeella.
- jouluna 2019 herkuteltiin vegaanien kanssa seitanilla burgundialaisittain sekä kokonaisella persiljaöljyllä lähes uutetulla kukkakaalilla, riistalinnulla ja karitsan kareella.
- 2018 pöydässä oli ankkaa, vasikkaa ja sorsaa.
- 2017 joulupyhien menussa oli ankkaa, kädenojennus joulupossulle rapeanahkaisen villisian kyljen muodossa sekä vasikkapataa herkkutateilla.
- Vuoden 2016 vaihtoehtoisessa joulumenussa oli tarjolla alkupaloiksi graavikaloja, kampasimpukkaa appelsiinikastikkeella, maa-artisokkakeittoa. Pääruoaksi aattona ankkaa, joulupäivänä karamellisoitua naudan rintaa, Tapanina misomarinoituja possun suikaleita. Jälkkäriksi pipareita tai piparinmakuista rahkapiirakkaa persimoneilla, lakumanteleita sekä glögin makuisia joulutorttuja.
- joulumenu 2015 piti sisällään jälleen ankkaa (tosiaan perinne), hitaasti haudutettua possun kylkeä paloina ja italialaisittain maustettua naudanpataa, stufatoa. Alkupalaksi graavattuja kaloja sellaisenaan ja saaristolaisleivän päälle, lehtikaalia ja savulohta. Jälkkäriksi suomalaisia herkkujuustoja (Väinö, my love!), lakumanteleita ja lakritsia pukin kontista. Tapanina kevenettiin jo hitusen, oman puun Åkero-talviomenia, sellaisenaan.
- Vuoden 2014 joulumenussa oli ankan lisäksi chilistä mustekalapastaa, vasikkapataa fenkolilla tai karitsaa punaviinissä. Alkupaloiksi ehdolla oli rosepippurisia kampasimpukoita, tiikerirapuja yrtti-voikastikkeessa tai kalalajiltema.
- Vuoden 2013 joulumenu sisälsi nyhtöhirveä mäntykastikkeessa, kaniinia pancetan kanssa ja hidasta karitsanpotkaa. Alkupalaksi tarjolla oli kampasimpukoita ja jättirapuja mustatorvisienillä, kylmäsavulohta ruisnapeilla sekä graavikalojen lisäksi rieslingissä pikamarinoitua siikaa ja kuhaa.
- Vuoden 2012 joulumenu oli tipuisa: helmikanan rintaa, pippurista kevätkanan poikaa ja ankkaa.
Selvästikin, jos jokin jouluruokaperinne meillä on, on se ihana viikunakastikkeinen ankanrinta.
*****
Nauti Ripaus tryffeliä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.
19.12.2021 19:21
Ihania herkkuja, ja nuo vegaaniset kampasimpukat näyttävät kyllä niin …kampasimpukoilta. Hyvää joulun odotusta sinulle Merja:)
19.12.2021 20:07
Eikö olekin hämäävän näköisiä! Parempi ruskea pinta sieni-kampasimpukoilla kuin mun oikeilla kampasimpukoilla.
Ihanaa joulun aikaa sinulle Jael!